bokanmeldse

Lesestund har gull i munn

Kjersti Anfinnsen har fått meg fast på lesekroken. Jeg har tidligere lest Det var grønt og De siste kjærtegn. Kolon Forlag gav nå i høst ut Øyeblikk for evigheten. Og de vil jeg virkelig bevare! Øyeblikk for evigheten er utgitt 2021 og er fått som lesereksemplar fra forlaget.

Romanen handler om tampen av livet. Som den brenner i hjertet, for pensjonerte hjertekirurg Birgitte Solheim. Kroppen forfaller, forholdet med kjæresten Javiér er ikke så enkelt når han blir dement og tilværelsen smuldrer opp, selv om de er i kjærlighetsbyer – som i Paris. Hjemmehjelper og familie bryr seg og bidrar i hverdagen, men det er kanskje ikke det samme som å kjenne seg ved sine fulle fem.

Den er varm, vemodig og vittig. Den innebærer mange gleder for meg, og jeg blir takknemlig for å leve mens jeg leser den kortfattede, presise og velskrevne boka. Det er korte kapitler, ofte under en side! De har passende overskrifter som gir teksten noe, nesten som tittelen på et dikt.

Jeg tenker også på gamle mennesker jeg kjenner mens jeg leser. Opplever de det på samme måte som bokas personer? Og hvordan er det for dem, når kroppen forfaller, hukommelsen gjemmer seg og mennesker går sin vei?

Boka rommer ensomhet, viser hvor alene vi er, særlig når vi blir gamle. Den forteller om døden. Den åpner opp for å finne trøst, i de andre som lever, men også i minnene. Som søsterens ord, før hun døde, og klærne hun lot henne overta. Om å kle seg opp i speilet, om enn for hvem, fortsette dagene, så lenge dagene er her.

Jeg vil anbefale boka til alle som har levd litt. Den skildrer følelser jeg har kjent på, men ikke satt ord på, med en sårbarhet uten å være sentimental overhodet. Jeg legger hodet i hendene, og lar meg hvile, mens drøm og virkelighet går i ett. Det er slik livet er, det vi ønsket oss og slik det ble. Kort og godt?

Jeg gir boka en sterk femmer. For å få seks, skulle den bare vært litt lenger, sånn at jeg kunne bevart øyeblikkene en time til. Men tiden er dyrebar, særlig når livet går mot slutten, og sånn sett er det jo fint at bøkene er korte så man rekker å komme gjennom dem. Denne gav kvalitetstid, gull i munn og håp i hjertet. God fornøyelse!


Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s