Hverdag

Juni-jubel (lesing og sånn juni 2022)

I juni har jeg vært en del syk. Først ribbeinsbrudd, så en lengre sykeinnleggelse i både somatikk og psykiatri som ble avsluttet med en lungebetennelse på toppen. Det har pga. disse hendelser og sykdommer vært mindre jobbing for meg enn vanlig. Det er vondt at jeg ikke har bidratt. Den første juli-uken håper jeg jeg er frisk nok til å jobbe, før ferien tar til.

Ellers har det også vært en måned med en flott tur til Ørsta og dei nynorske festspela, selv om det ikke er de fleste dagene av måneden, men fire viktige og flotte dager. Å leve med videre på. Jeg har lest dikt høyt, der, og vært stolt og glad selv om jeg ikke er noen perfekt forfatter. Eller menneske. Likevel, noe har jeg vært. Som meg.

Jeg har som vanlig lest mye, særlig i senga og på sofaen, kanskje våger jeg sitte litt ute i sommerferien med bøkene. I juli, med noen uker ferie, ønsker jeg også å skrive en del. Her er bokoversikten:

Jeg har lest:

Siss og Unn av Inger Bråtveit, en roman som går i direkte dialog med karakterene i romanen Is-slottet av Tarjei Vesaas, en bok jeg likte godt, og som nå ble bare enda sterkere for meg.

Engelen din, Robinson, roman av Edvard Hoem

Dikt i samling av Lars Amund Vaage, samling som kom ut i mai i forbindelse med forfatterens 70-års-dag. Flott og: Hurra!

Den vesle prinsen av Antoine de Saint-Exupéry, oversatt til nynorsk av Jon Fosse. En fortryllende barnebok.

La det bare bli blåmerker igjen av Pedro Carmona-Alvarez, en roman skrevet mens han var ungdom, en levende, fabulerende, intens og kunstnerisk roman.

Peer Gynt av Henrik Ibsen (opprinnelig forfatter), som tegneserieroman av Geir Moen (illustratør) og David Zane Mairowitz (forfatter).

Historia om det nye namnet (bok 2 i Napoli-kvartetten) av Elena Ferrante, roman som er stor både i innhold og format, koser meg med disse

Du er bonde av Kristin Auestad, en roman jeg virkelig elsket å lese!

Festskriftet Jeg er venn med steinene mest fordi de ikke snakker sånn jeg snakker med bidrag fra Amund Børdahl, Eirik Vassenden, Frode Grytten, Gabriel Gudding, Gro Dahle, Gunnar Wærness, Gunnhild Øyehaug, Julie Stokkendal, Kaja Schjerven Mollerin, Lars Saabye Christensen, Maria Navarro Skaranger, Sumaya Jirde Ali, Thomas Marco Blatt og Tone Selboe – en hyllest til en poet og forfatter jeg setter høyt, interessant lesning.

Vente på fuglen av Frode Grytten, veldig små noveller, ja i Twitter-format, som gav meg de største bilder!

Brakk av Sigmund Løvåsen, en roman om å vanskelige valg, der en far dør og sønnen ikke vil gi slipp, eller gi opp gårdsdrifta

Vindauga i matsalen vender mot fjorden av Mette Karlsvik, som jeg leste i 2006 og om igjen nå, en nydelig liten, kunstnerisk og poetisk roman om anoreksi

Dei som flyktar og dei som blir, av Elena Ferrante, tredje bok i Napolikvartetten og nå er det skikkelig spennende!

Kvar dag skal vi vere så modige av Brynjulf Jung Tjønn, en viktig, vakker roman om omsorgssvikt

Flytårn av Mette Karlsvik, en liten punktroman om hverdag, kjærlighet og kreftsykdom

Analfabeten av Agota Kristoff, en selvbiografi skrevet gjennom elleve små fortellinger

Hjertestopper (volum 1) av Alice Oseman, en usedvanlig god leseopplevelse. Boka er en tegneserieroman som formidler kraftfullt både i strek og språk.

(Påbegynt: fjerde bok i napolikvartetten av Elena Ferrante: Historia om det tapte namnet)

Skrifter. Ivar Aasen-tunet juni 2022.
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s