bokanmeldse

Og hjertet mitt slår

Den siste junidagen i 2022, leste jeg Hjertestopper volum 1 av Alice Oseman (Gyldendal 2022, boka mi er et lesereksemplar fra forlaget). Det var kanskje det beste jeg kunne gjøre den dagen, da jeg kjente meg litt sliten og trist. Jeg rigget meg til med drikkeflaske og og et lett pledd inne i sommervarmen og satte meg godt til rette men varmepumpen fungerte som en luftig aircondition. Selv om boka berører vanskelige temaer, gir den en utrolig varme, trøst og dose med kjærlighet.

Hjertestopper volum 1 er første tegneserieroman i en serie av Alice Oseman fra Kent i England. Volum 2 er også kommet på norsk, og nummer 3 kommer litt senere i år. Sidene består mest av tegneseriestriper, med sterke, fortellende streker, og språk begrenset til de nødvendige ordene, som likevel utfyller strekene og vi får meningsfulle kvadrat, på en måte, de verdifullebildene, som på tv. Faktisk er også bokserien filmatisert (NetFlix). Bak i boka var det også kule ting som tegning av skoleuniformene, kassett med låtvalg og dagboksider.

Boka begynner med Charlie. Charlie og Nick går på samme skole, men Charlie er litt yngre enn Nick. Han har lite tro på seg selv, mobberne har vært med på å gi han et skeivt selvbilde i en annen forstand også, svekket. Han faller for Nick, men Nick er vel hetero. Charlie tror ikke Nick vil like han.

Vi får et møte med indre tanker. Følelser som banker. Hjerter som stanser. Uutholdelige øyeblikk når man venter på SMS. Vi får se tankelivet til både Charlie og Nick. Kanskje tenker Nick helt annerledes enn Charlie tror? Med tegningene, er det lett å følge hvem som tenker og sier hva, noe som kunne vært mer utfordrende i en vanlig roman.

Språket er ungdommelig, men ikke overdrivet eller veldig forenklet. Det er slik at det føles realistisk. Og det er nesten som om jeg blir ungdom igjen selv. Men denne gangen gjør det ikke vondt, for jeg får se hva som ligger bak de forskjellige utsagnene og hendelsene. Jeg får se at noen er glad i hverandre, samme hva andre sier og måtte mene. Kanskje var noen glad i meg, uten å tørre eller klare å uttrykke seg helt.

Jeg heier på Charlie. Jeg heier på Nick. Jeg heier på retten til å elske, på kjærligheten, på å tro, og på å våge å være. I en måned med Pride har jeg spurt meg selv, trenger vi mer åpenhet? Og jeg ble ovverrasket og svarer nå straks ja, etter å ha lest denne ungdomsboken. Det er så mye jeg ikke vet, om følelsliv, og det å få det tegnet opp, hvordan både unge homofile har det i forelskelse og i møte med mobbing og hat, var verdifullt for meg, vekket meg til å være med å heie på enkeltmenneskene og kjærligheten deres.

Dette må være en av de aller fineste tegneseriene nå om dagen. I tillegg er pocketinnbindingen solid og i et litt stort og flott format, som jeg tenker vil tåles å leses i mange ganger. Jeg gleder meg til å lese volum 2, men sparer den litt – så jeg ikke «bruker» opp opplevelsen så fort, men kan leve litt sammen med karakterene i boka før jeg fortsetter. Hjertestopper volum 1 er både en bok om fin kjærlighet og en bok til dem som strever med kjærligheten, savner noen og trenger mot og trøst. Hjertet mitt slår et ekstra slag for denne boka, terningkast 6.

Reklame

En kommentar om “Og hjertet mitt slår

  1. Tilbaketråkk: Stopp en hal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s