Hverdag · skriving · sosialt

På tå hev

Fra nynorskordboka:

på tå hev for nokon: ta ekstra omsyn til; varte opp; krype for, smiske for; òg: skjerpa, vaken

Jeg sitter og skriver, og leser, og jobber med meg selv og med språket og det kreative og det presise. Jeg må altså balansere, og sjonglere. Jeg må være årvåken og på pass. Jeg må få fram mest mulig, men samtidig holde alt på et plan som er forståelig for andre mennesker. Ikke ta helt av med min assosiering, kreative krumspring.

Jeg tenker en del på ord og betydning. Og uttrykk, hva de betyr og hvordan vi bruker dem. Jeg har akkurat kjøpt meg en nok til av Kristin Fridtun, en forfatter som skriver mye bra og aktuell sakprosa på nynorsk, som handler om det med kjønn. Jeg tenker en del på språk i forbindelse med kjønn. Jeg kunne på en måte ønske vi sa girlfriend og boyfriend som i England, for når noen snakker om kjæresten sin, og det kanskje er av samme kjønn og jeg ikke vet det, og derfor sier hun eller han sånn av meg selv, ville også kunne føles feil for de med hen da.. ja da føler jeg liksom at jeg ikke har sett hele mennesket, og også stengt døra for hvem de er.

Derfor er jeg på tå hev i sosiale sammenhenger. Jeg prøver å få med meg alt, for å ikke trå feil. Når jeg ikke mener å dømme, være forutinntatt, ekskluderende, you name it. Jeg heter Helene. Hehe.

Å konsentrere seg sånn, gjør nok kanskje også at man blir litt ekstra sliten etter sosiale settinger. Da kan det hende jeg legger meg uten nesten et ord. Det betyr ikke at noe er veldig galt. Jeg er heller ikke nødvendigvis trist eller lei meg eller sint på noen. Men kanskje, er jeg litt sliten av meg selv. Eller, jeg kan være fornøyd med meg. Fornøyd meg det jeg har klart i en sosial setting. Hodet kan heve seg, når en føler en kan hevde seg, i alle fall litte granne. Jeg lar det bli siste setning i dag.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s