bokanmeldse

Åpenbart dystert men godt å vite

Jeg har tidligere lest Åpenbart ingen nabo, Min døde hund og 25. september diktene av Joakim Kjørsvik. Nå har Kolon forlag (lesereksemplar fra forlaget) kommet med romanen I fjor var en lang natt av forfatteren, fra 2013, i en revidert utgivelse – med et håndtegnet omslag av Anders Kvammen. Nå har jeg dukket ned i den noen dager, i det dystre, og likevel smilt! Smilet mitt er ekte, selv om man kanskje kan føle seg litt som Mona Lisa – vet ikke helt om jeg skal smile eller ikke smile. Men det er god litteratur, som setter fokus på en virkelighet for noen.

Romanen skildrer et undergrunnsliv i Oslo. Jeg-personen driver med dop og dritt, alkohol og har strøjobber – han jobber blant rusmisbrukere, på institusjon, kan det funke? Det er et ytre kaos uten like. Ingenting er på stell, for personene vi møter. Likevel handler boka for meg mest om det indre jeg-personen bærer på etter å ha funnet faren sin hengt, i farens leilighet.

Boka forteller om mange dager, og
er skikkelig tettpakket, likevel sitter jeg igjen med nettopp tittelen – I fjor var en lang natt. Boka er en lang natt. Når jeg våkner, er jeg glad jeg fikk oppleve marerittene. Det gjør at jeg kan være et mer forståelsesfullt menneske over for folk som har det sånn, i undergrunnen. Boka gjør mer enn å skumme en overflate. Den lærer meg også å svømme, og å tenke på livreddende førstehjelp.

For meg er det litt mye sex og litt mye dop. Men det betyr ikke at det ikke er en like god bok. Kanskje også bedre for noen! Jeg bare kjenner, at jeg kunne ikke klart å lese høyt fra den så godt. Det trengs det en sterk stemme til, som harmonerer med boka. Jeg hvisker meg i stedet i søvn, og drømmer om flere leseopplevelser og innsikt i forskjellige folks liv.

Jeg føler meg mer opplyst og som et klokere og varmere menneske, etter å ha lest Kjørsvik sin roman, som evner å formidle det tragiske med et underfundig og morsom skråblikk. Mellom fireren og femmeren på terningen, om jeg skal tvinge meg til å sette en karakter på min opplevelse, på et slags mesterverk som det faktisk er.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s