Hverdag

Noe å lese av

Life is ups and downs. Heldigvis, ingen endestasjon – Livet går videre, enn så lenge, i gode og onde dager. Jeg elsker i neste alle dagene en god bok! Det litt gøye med ordene god bok er også at for meg er det så mye som er god lesning. Være seg for voksne, være seg for barn. Være glade ord, diktning, tøff virkelighet, diagnoser, tragedier, oppturer eller kanskje til og med en kokebok. Jeg har vært mye syk i oktober, og da har jeg prøvd å holde i alle fall tankene litt fine og produktive, med bøker verdt å få med seg. Jeg har sett litt på tv og noen filmer med nostalgi og glede/verdi til meg i, selv om jeg har lest mest.

Filmer:
Eventyr i New York
Resten av serien om Ronja røverdatter, japansk tegnefilm-versjon
Whisper of the heart, den fine fine anime-filmen om bøker, skriving, kjærlighet…
Romeo + Juliet, filmen fra 1996, fantastisk å se om igjen nå
Jungelboken (live action-versjonen til Disney)
Ratatouille på kino i forbindelse med kulturdager i Ås, gledelig gjensyn
Oppdrag Dory, skikkelig søt animasjonsfilm
Innsiden ut, en animasjonsfilm jeg er glad i og har viktige minner knyttet til
Løvenes konge (original versjon fra 1994)
Løvenes konge (live action-versjon)

Litteratur:
Gutten, muldvarpen, reven og gutten er av Charlie Mockery, en skikkelig fin gavebok, til seg selv eller andre, om å være snill og huske på (også) seg selv og andre veldig viktige ting
Kokebok fra Kardemomme by, en søt kokebok med røtter fra Torbjørn Egers univers, med bilder fra filmen som vi har i vente i romjulen
I fjor var en lang natt av Joakim Kjørsvik, en roman om å leve med dop og dritt, et slags undergrunns-portrett
Levende og døde av Han Kang, et portrett av 14 år gamle Dong-ho som leter etter bestevennen sin etter at et folkeopprør blir slått ned av hæren i Gwangju i Sør-Korea. Romanen skildrer de døde, kroppene, luktene. Det er desperat leting av de levende, mellom likene. Jeg er glad jeg lever, så jeg kan lese sånne særegne bøker!
Kvitebjørn av Maja Lunde og illustratør Hans Jørgen Sandnes, en gjenskaping av eventyret Kvitebjørn kong Valemon – i tegneserieform. Hvilken form! Den ble fortryllende flott, samtidig som jeg håper og tror den vil treffe dagens unge og.
Lyte av Kristin Ribe en roman om en kvinne som er alvorlig syk, en kreftdiagnose, og bevisst velger bort behandling – og alt, som livet er. Utforskende og unik, også i språk og form. Til og med grammatikken blir «syk».
Kurt 3, de tre første bøkene om Kurt, av Erlend Loe, morsomt gjensyn med barnebøkene som jeg leste selv da jeg var ung.
Ein, ingen og hundre tusen av Luigi Pirandello, en klassiker fra 1926 i nå nynorsk oversettelse (2020), som virkelig traff meg og fikk meg til å tenke og se på meg selv på nytt.
Tegneserieboka Den lille prinsen av Joann Sfar, som er basert på Antoine de Saint-Exupéry sitt verk, deilig å lese den fine historien i enda en fin form.
Den spennende og interessante sakprosabok Kjønn og ukjønn – ordhistoriske essay av Kristin Fridtun
Hjertestopper volum 3 av Alice Oseman, tegneseriebok i serien om blant annet to gutter som er veldig forelsket i hverandre
Jeg husker av Joe Brainard, en helt unik leseopplevelse jeg vil huske! Den er en original roman, som på mange måter gjør en lang liste minner til en fortelling om et menneskeliv. Jeg lever, og er inspirert til å utfolde meg videre i skrivingen min.
Gå aldri fra meg av Kazuo Ishiguro en bevegende, rørende, skapende roman
Når sola kjem dettande inn – dikt for store og små 1990-2004 av Per Olav Kaldestad, ei diktsamling som gav meg skrivelyst
Operasjon sjøldisiplin, en morsom, velskreven og vitenskapelig selvhjelpsbok innenfor sakprosasjangeren, av Agnes Ravatn
Framom døden av William Faulkner, ei klassiker om ei kvinne som dør og skal legges jorda, ein prosess som trekker ut i tid og blir en reise gjennom ild og vann
Kakerlakken med den stygge frakken – og hovudet fullt av triste tankar av Martine Grande, en bildebok for barn om depresjon – en bok som gjorde meg glad
Hjartet i skalkeskjulet av Gunnhild Øyehaug, essaysamling om kunst, litteratur, film, inspirasjon og skrift
Opphold av Aasne Linnestå, en roman som er en frittstående oppfølger til Hagesang som jeg tidligere har lest. Dette var veldig ålreit og engasjerende lesning!
Titina av Lars Mæhle og Emma McCann, bildebok om ekspedisjonen til Amundsen til Nordpolen, jeg lærte mye nytt og fikk et historisk og menneskelig perspektiv jeg ikke visste om.
Dødsfrisk av Christine Koth, en biografi som gav meg utrolig mye. Denne vil jeg leve med.
I tillegg begynte jeg på diktsamlingen Mørker mørke mørkt av Ann Jäderlund og romanen Dette er ikke farvel av Kang Han som er store leseopplevelser.

Lydbøker:
Bestem deg, Tony T, bestem deg! av Erna Osland, engasjerende, spennende, levende beretning om å måtte velge, hva blir rett, når noen er på flukt og ikke vil du skal fortelle du har sett dem?
Innanfor margane av Elena Ferrante

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s