samfunn

Tenke seg til

Noen ganger, funderer jeg på så mangt. Jeg tenkte litt på politianmeldelse. Hvis en person har blitt politianmeldt, og ikke dømt, men altså blitt meldt til politiet. For noe han eller hun kanskje har sagt eller ytret, som ikke har falt i god jord.

Hvis denne personen, aldri har anmeldt noen til politiet selv – behøver det å bety at personen er slem/urett mot andre mens andre oppfører seg ok, eller kan det også bety at personen godtar krenkelser mot seg selv i større grad enn den andre og kanskje også derfor ikke helt forstår hva galt han eller hun har gjort – kanskje ikke ment å være så ugrei at det opplevelses som en forbrytelse?

Det hender ofte, at det kommer nyhetsinnslag på radioen som sier at noen er anmeldt fordi de har kalt noen noe rasistisk, eller krenkende på andre måter. Noen ganger, er det kanskje ord mot ord. Andre ganger en rekke vitner.

Noen ganger ser det et menneske har sagt eller gjort svært stygt ut. Men den anmeldte, har kanskje ikke fått vist fram sitt perspektiv. Den lever heller ikke i et vakuum. Den kan ha vært i en situasjon der den har følt seg presset for eksempel, kommet helt på kant og sagt kanskje et mer bastant og vondt utsagn enn tiltenkt. Kanskje, hørte den selv tilsvarende, og gjorde bare et motsvar. Som ble den fellende replikk.

Det får meg til å tenke, og ønske å få vite det hele bildet. Begge sider av saken, selv om ordene som har blitt anmeldt selvsagt var gale ytringer. Jeg vil forstå, jeg tror det handler om det, å forstå hverandre. Kan vi forstå hverandre, er det enklere å ha rom for hverandre, rom for at vi er ulike og også tåle bedre å være uenige. Uten at det eskalerer og sårer hverandre så dypt.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s