bokanmeldse

To dager, ni liv

Jeg har endelig lest en lengre roman fra forfatteren Karl Ove Knausgård. Jeg har planlagt å begynne, en god stund, og har kjøpt de to første bindene i trilogien Morgenstjernen. De har likevel stått i bokhylla en stund, nye, vakre, uåpnede murklosser på mange hundre sider. Nå har den første fått tatt bolig i meg – Morgenstjernen (Forlaget Oktober 2020)

Himmelen lyser. Det er en ny, enorm stjerne på himmelen. I utkanten av menneskenes tilværelse, skjer andre fenomener. Det gnistrer med krabber på veiene – har du lyst for dem? En dame er manisk. Virkeligheten brister. Gutter i et mørkt band blir funnet drept, sløyet som fisk. Det går i svart. En prest vil ikke hjem til mannen sin. En nattevakt på et hjem for psykisk utviklingshemmede stjeler Sobril. Det kommer merkelige syn, en naken pasient rømmer og blir angrepet i skogen. En annen mann fyllekjører. En journalist tømmer glass på glass på byen. Samtidig skyter en sønn seg.

I boka følger i ni personer gjennom to intense dager sent i august, under lyset fra den nye stjernen. Det er på mange måter månelyst, tenker jeg, selv om lyset er noe annet. Verda står ikke til påske, kan det også kjennes ut som. Er dommedag på vei? Boka svever mellom liv og død. Boka er om mennesker, og med mennesker. Jeg kommer under huden. Gjennom historiene vises menneskesinn, sjel. Har jeg fått meg sjelevenner nå, her jeg sitter og leser og kan forstå både alt det vonde og alt det gode?

Boka er et skikkelig stjerneskudd for meg. Og jeg kunne jo benytte anledningen til å ønske meg en fortsettelse, og jeg kan med et smil om munnen vite: Det er allerede i boks. Knausgård har kommet med to bind til. Terningkast 6.

P.S. Mens jeg leste, kom jeg til å tenke på to andre romanen som også handlet om dette med døden, og skillene og noe som er og noe som var. Kvitleik av Jon Fosse, og Flukt av Carl-Frode Tiller. Begge to er bøker som lever i meg. Og det føler jeg trygg på at Morgenstjernen også vil gjøre. Den lyser for meg som virkelig lese- og minneverdig litteratur fra vår tid.

PS. Forresten, det er mulig å gjøre et Mammut-kupp (Mammutsalget er i norske bokhandlere i uke 8 og 9 i år, 2023) på Morgenstjernen og det frittstående bind to Ulvene fra evighetens skog nå.

Reklame

En kommentar om “To dager, ni liv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s