bokanmeldse

Marta sover og jeg våkner

Jeg skriver mye om bøker her i bloggen min, uten at de trenger å ha med min «tilstand» å gjøre – fordi det å lese og å oppfatte alle slags menneske gjennom det er en stor interesse for meg og fordi jeg syns jeg forstår litt mer av verden da. Jeg synes det er veldig fascinerende og jeg får en rekke aha-opplevelser gjennom menneske-fortellingene. Og godt er det kanskje at ikke alt jeg leser er samstemt med og oversettbart til hvordan mennesker flest er! Det kan man være glad for når man leser skrekk eller psykologiske thrillere, for eksempel.

Jeg leser skikkelig mye, kan man kanskje si – og skrekkelig lite krim? Men sånn om våren, når det går mot påske, syns jeg det er gøy å være litt med på krimbølgen og å kunne snakke/skrive med andre lesere om bøker innen denne sjangeren. Den boka jeg virkelig har likt blant krimbøker, som jeg har husket på mange ganger etter at jeg leste den, er Elskede barn av Romy Hausmann (2021), den tyske forfatterens debut. I fjor kom en ny bok – nok en psykologisk thriller – fra henne på norsk: Marta sover (Cappelen Damm 2022). Nå kan man lese den også som pocket, som jeg gjorde. (Cappelen Damm 2023). Min bok er et lesereksemplar fra forlaget. Spoiler for leseopplevelsen min: Jeg holdt ikke på å sovne.

Nadja er dømt for en alvorlig forbrytelse, har sonet straffen hun ble idømt og prøver å leve et mest mulig normalt liv – det er det hun virkelig ønsker. Tilsynelatende klarer hun kanskje dagene, selv om hun bor i en så godt som tom leilighet – steril – og nærmest får panikkanfall bare ved å skulle ta T-banen. En dag ber venninnen Laura – som har «kommet til skade» for å drepe en mann hun har hatt som elsker, om hjelp. Nadja, som selv for alt i verden ville beskytte sin lillebror mot å få en frarøvet barndom og frihet, forstår Laura som ikke vil gi opp datteren sin – som hun kanskje må om hun skulle havne i fengsel.

Nadja havner i et spill med både Lauras ektemann mann og Laura som med-spillebrikker tror jeg man kan si, uten at jeg vil beskrive for mye her. Dette må leses og oppleves – ja, reis inn i bokverdenen før du «dør av spenning!» Ja, det var en digresjon, en avsporing, og jeg humrer litt – er det litteraturens galgenhumor jeg spøker i? Uansett, jeg får helt vondt av Nadja til tider, der hun både er perfekt morder og perfekt offer i krimplottet. Situasjonene og kapitlene er uutholdelig spenning i flere vonde «realiteter».

Trådene og (vill)sporene er mange og jeg vimser ivrig gjennom alle sidene. De evner til sammen å snu meg rundt flere ganger på ferden, også som page-turnere. Mot slutten av boka kjenner jeg trass alt en deilig ro inni meg med tittelen igjen, «Marta sover.» Lesesirkelen sluttet! Jeg gir terningkast 5.

Hausmann er nå ute med sin tredje bok – Perfect Day – på norsk (Cappelen Damm 2023, lesereksemplar). Den skal jeg også lese snart. Skulle man miste nattesøvnen av sånne spennende bøker, kan man trøste seg med at man kan fylle våken-timene med enda mer litteratur, i det minste.

Reklame

En kommentar om “Marta sover og jeg våkner

  1. Tilbaketråkk: Mesterlig skrekkelig

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s