bokanmeldse

Mesterlig skrekkelig

Jeg leste nylig Marta sover etter å ha god leseopplevelse med Romy Hausmanns debutbok Elskede barn. Jeg har nå opplevd nytelse ved å lese noe ganske skrekkelig fra den samme forfatteren: Perfect Day (Cappelen Damm 2023, lesereksemplar fra forlaget). Det ble nærmest en perfekt opplevelse og gode lesedager med denne boka innen krimsjangeren – nok en sterk psykologisk thriller man kan kaste seg over eller lese gjemt innunder dyna.

I Perfect day har en far som føltes perfekt for datteren sin Ann, havnet i fengsel. Moren døde Ann var liten jente. Far og datter har levd alene sammen siden den gang. Faren er ved bokas start mistenkt og har en rekke indisier mot seg for å være «sløyfemorderen» som står bak ti drap på små jenter. Ann har alltid opplevd han som rolig, omsorgsfull og god. Hun vil ikke tro det er sant.

Ann gir opp studiene på universitetet og tar seg en jobb på en hamburger-restaurant for å avlede tankene i stedet. Hun opptrer under morens pikenavn. Likevel får en journalist teften på henne, også han under en annen tittel for å bli kjent med henne, og etterhvert begynner de sammen å jakte sløyfemorderen som har drept jentene med å kutte pulsåren på venstre håndledd. De har samme type sår som Ann har på håndleddet sitt etter en sykkelulykke hun var i som barn. Der påførte hun seg ekstra smerte med å hogge en stein hun skar seg på, litt ekstra inn.

Sannheten er like kald som stein. En får frysninger og kan grøsse på ryggen. Kald er også så presist som jeg kan skildre skavanken som har årsak til at det mest grusomme kan skje, uten å røpe noe men likevel treffe spikeren helt på hodet.

Boka framstår for meg hakket kvassere enn jeg opplevde Marta sover. Jeg må minst slenge på et pluss på terningkastet fra den forrige boka fra Hausmann kjenner jeg. Denne Perfect Day – som forresten bærer tittelen fra Lou Reed sin vakre sang – tar seg tid. Den gir god tid i alt dette dårlige som foregår! Jeg blir med i dybden, inn i skogene. Jeg havner i dalene og blir med på underlige topper. Det er en stoisk, egen ro gjennom hele thrilleren samtidig som boka er tindrende intens – hvilken prestasjon!

Dette er en skikkelig leseverdig psykologisk thriller som i tillegg til underholdningsverdi har en menneskedybde og mestrer å skildre en vanskelig psykisk tilstand noen mennesker kan være født med. Boka gir derfor noe ekstra i tillegg til leseglede og spenning. Terningkast 5 med et skikkelig stort PLUSS.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s