Hverdag · samfunn

Trå til, for miljøet

Jeg besvarte nylig en spørreundersøkelse om miljø og energipåvirking, og endring. Hva som er viktig og rett endring av energikilder, blant annet. Det handler om å tenke på klimaet, hvor bekymret er jeg for klimaendringer?

Jeg tar det nok ikke helt inn. Men jeg er ikke en av fornekterne. Jeg tror ikke at klimaendringer IKKE er menneskeskapt, at vi ikke har noe å si til eller fra.

Men jeg er ikke superflink til å velge miljøvennlig. Jeg handler ikke ekstra dyre varer fordi de er kortreiste, eller går slavisk for produkter med mest miljøvennlig emballasje.

Jeg gjør noen små ting. Jeg kaster papir dit papir skal, ikke i den vanlige søppelkassa mi. Da kan i alle fall det gjenvinnes.

Jeg har ikke egen bil og jeg flyr ikke på utenlandsreise, men det handler jo mer om andre ting enn egentlig at jeg er så veldig miljøvennlig. Men utslippet blir jo det samme, som om jeg skulle vært miljøbevisst rundt for eksempel å velge å ikke fly og heller være i hjemlandet.

Hvis jeg hadde arbeidet slik at jeg for eksempel skulle ut og inn til Oslo hver dag, så ville jeg forsøkt kollektivtransporten mer. Da ville det jo vært ut og inn av sentrum i en tid der veldig mange er på veiene. Og da er jo også rutetilbudet ganske godt.

Hadde kroppen min vært i topp form, kunne jeg kanskje også trådd til med å sykle i sommerhalvåret. Ikke det at jeg tror det ville forandret stort, men kanskje bitte litt. Bedre enn ingenting.

Det jeg er bevisst på, er å ikke bruke ubegrenset med strøm. Jeg hjelper til med å spare på ressursene. Jeg tror på vannkraftverk. Jeg håper de kan få bestå, bli utviklet og kanskje skape enda mer strøm her til lands, så vi slipper å importere så mye.

Å bidra med å ikke sløse på vann, på strøm, er også enkelt å se gevinsten av helt personlig i hverdagen også. Da blir ikke strømregningen fullt så høy som hvis man lar dusjen renne ofte og lenge for eksempel. Jeg er kanskje litt primitiv, men det er nok enklere for alle å bidra om det i tillegg lønner seg for seg selv her og nå. Så jeg tror litt på subsidiser ved valg av miljøvennlige tiltak eller alternativ.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s