Hverdag · samfunn

Radioaktivitet, skråperspektiv

Radioaktivitet er jo noe annet enn å lytte på radio, og man er ofte redde for radioaktivitet. Men da jeg tenkte på ordet, tenkte jeg på det med radiolytting jeg! Det er vel denne direkte oversettelsen min – bokstavlig tolkning – som av og til gir god klang i meg. Den setter i gang assosiasjoner og tanker.

Jeg tenkte videre på hvor godt jeg syns det er å ha litt radio i hverdagen, og tilbake på det jeg har hørt og lært om hvor forbudt det var å lytte til norsk radio under andre verdenskrig for eksempel.

Den erindringen og minnet i historien vår forteller også radioens mulighet til innflytelse – det at den blir forsøkt styrt så ikke budskap skal komme fram må jo si noe om hvor godt den kan nå ut.

Radioen har i tillegg til hyggefunksjon for meg i hverdagen, nyttefunksjon i form av å varsle. I dag hører vi for eksempel ofte at varselsyestemene testes i radioen – flyalarmen – som forteller ulike beskjeder hvis noe alvorlig rammer samfunnet.

Enda mer opplevde
man nok varslingsfunksjonen tidligere, i tiden før de fleste vanlige husstander eide egen telefon og nå også internett. Da kunne det komme meldinger på radioen om for eksempel ulykker, slik at pårørende fikk beskjed om å måtte ta kontakt så fort som mulig. Beskjeder i trafikkbildet blir fortsatt varslet om, selv om vi også kan følge med på sånt på apper og nyhetsvarsler på mobilen.

Nå ruller dagens nyhetssending for klokken 15 ut i stua, på en dag som har vært litt annerledes og spennende for meg! Dagen hadde noe nytt å melde. Nå skal jeg lese og kanskje jeg kan skrive litt, før det blir «knock out» å følge på The Voice i kveld (TV2).

….noko nytt å melde?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s