Hverdag

Bok-marsj over mars

 • Pulskuren av Dr. Torkil Færø, sakprosa om en mulig måte å jobbe med sin fysiske helse på
 • Auger, hender – Dikt av Maria Takvam, en dikter verdt å lese, huske på og ha med seg i eget skriveliv
 • Ingen kan spytte på et smilende ansikt Om identitet, overlevelsesteknikk og koreansk hevnkunst av Synne Sun Løes, en sterk essaysamling som traff meg så godt, så riktig, så relevant om noe jeg ikke vet så mye om selv om som jeg følte jeg forstod, og kjente meg igjen i. Her er vi, i verden sammen. Menneskene.
 • Fra helt på bunn til helt på topp av Rebecca Skott, diktsamling som er en livshistorie fortalt i mikrolitteratur, sterk og både god og litt vond å lese
 • Karneval dikt i utvalg av Gro Dahle, underfundig, presist, annerledes enn andre poeter – ja helt Gro Dahle, og til å bli inspirert, kreativ og glad av.
 • Sabotør Tungtvannaksjonen av John S. Jamtli – tegnet historie over viktig hendelser i motstandsbevegelsens arbeid under andre verdenskrig, en historie som gir litt mer forståelse av krigens mekanismer, krigshistorien og vår tids fred
 • Ulvene fra evighetens skog av Karl Ove Knausgård, en rik roman på alle måter, gir mer enn man kan ønske seg – menneskenærhet, livsbetraktning, ro, mørke, lys, spenning. Bok to i trilogien Morgenstjernen, men kan leses frittstående.
 • Marta sover av Romy Hausmann, en kriminelt spennende psykologisk thriller, lettlest og fin opplevelse mens det går mot påske – den klassiske krim-tiden.
 • En heldig løsning av Sondre Midthun – en original framtidsroman! Boka vekket både tanker og følelser i meg, lystige og dype, slik det virkelige livet kan være. Jeg lar det synke inn. Dette var leseglede!
 • Sjonglering og bjugnlering dikt og tekstar i samling 1972-1999 av Sissel Solbjørg Bjugn – nyskapende, utforskende, svevende, jordfestede. En samling å både gruble og smile og skrible med.
 • Perfect Day av Romy Hausmann, en psykologisk thriller til – hakket kvassere enn den andre! Underholdende leseglede, med også noe mer innbakt, en dybde.
 • De russiske notatbøkene På sporet av Anna Politkovskaja av Igort, grafisk roman (tegneserieroman) fra det gamle sovjet, i årene etter at gravejournalister Anna Politkovskaja ble myrdet. Lærerikt, tankevekkende, sjokkerende og skapte i meg en trang til å prøve å forstå hva som skjer, i verden vår.
 • Absurdgalleriet (bok 1) av Sverre Bjørstad Graff, morsomme tegninger med treffende ordspill over absurde situasjoner
 • Inferno av August Strindberg, selvbiografisk roman, annerledes og engasjerende
 • Forsiktig glass av Ingeborg Arvola, sprudlende roman om omsorgssvikt, skrevet med barnets stemme som jeg-forteller. Oppsiktsvekkende godt sett! Leseglede.
 • De dødes tjern av André Bjerke
 • Hjertestopper volum 4 av Alice Osemann, bok fire i serien om de to forelska guttene – i hverandre – Nick og Charlie. I denne boka fortelles viktige ting om å slite psykisk og å få hjelp. En god, følelsesladet lesestund.
 • Då Ivan Iljitsj døydde av Lev Tolstoj, en usminket langnovelle om døden, og det meningsløse både i den og livet – der det eneste sikre er døden. Ubeskrivelig god leseopplevelse, tross nettopp det meningsløse. Det gav meg mening!
 • Heime aleine av Lina Breidablik, en tidsriktig og veldig god debutantroman som viser at livet her og nå kan være stort nok i seg selv, det trenger ikke være store traumer eller livshendelser for at litteraturen skal fenge, være god, leseverdig, relevant og ikke minst: Viktig. Også et stykke skrivekunst.
 • Ikke helt ferdig ved månedsskiftet: Beatles av Lars Saabye Christensen, oppvekstromanen om fire gutter i Oslo, født i 1951 – ungdomstida deres da Beatles produserte plater i stor stil. En velskrevet, god roman å leve seg inn i. Jeg fullførte boka lørdag 1. april!


Lydbøker:

Ingen må vite av Aina Basso, lest av forfatteren. Dette var forfatterens debutroman. Jeg har lest det meste annet hun har skrevet, men denne har jeg ikke fått tak i som papirbok og ble glad da jeg fikk låne lydboka i Bookbites. Handlingen er fra 1735 der Ingeborg blir utsatt for noe galt fra stefaren sin, som man på den tiden ble dømt for – dømt for blodskam. Ingeborg er egentlig forelska i Mikkel, men alt er skikkelig vanskelig når hun må skjule den vonde hemmeligheten. En historisk roman, en sjanger jeg har blitt glad i nettopp gjennom Basso sine bøker.

Yt etter evne, få etter behov av Olaug Nilssen, en bok jeg kjenner godt i papirform. Det er likevel en stund siden jeg sist leste den, og det kjentes som ren magi å få lytte til den som lydbok. Den snakket til meg, med alle de ulike stemmene. Det er flere lesere, en for hver av de som forteller historien. Det er flott å se en sånn kompleks livssituasjon fra flere perspektiv. Jeg kommer aldri til å glemme denne boka som er en roman om hvem som har ansvaret når en person – psykisk utviklingshemmede Benjamin med autisme – har et omsorgsbehov så stort at moren ikke kan greie å bære det i det hele.

Filmer:

This is it – dokumentar om Michael Jackson. Det som er så godt syns jeg med denne dokumentaren fra 2009, er at den handler om musikken hans og talentet og ikke de vonde ryktene. For en artist – både vokalmessig, tekstlig og «alt» hva gjelder dans. Filmen gir meg følelse av å virkelig leve i tekstenes innhold kombinert med å være på diskotek, musikal og konsert. Jeg holdt på å klappe flere ganger mens jeg satt her i stua mi. Jeg har sett filmen en gang før, omtrent da den kom ut, da jeg var på sykehuset. Da delte jeg opplevelsen med broren min som besøkte meg. Det er et godt minne fra og i det vanskelig.

Ondskapen, film fra 2003 basert på Jan Guillou sin roman. Jeg har den på DVD og så den sammen med nattevakten en kveld. Jeg husker jeg så den i Volda da jeg var student og fylte 20 år januar 2004, på kino. Jeg tror jeg har sett den en gang eller to senere, men det er en film som er virkelig god, vond og viktig. Den gir en dybde, i noe vondt. Men også i noe godt. Den viser hvordan man også kan bruke ord. Forandre. Jeg liker også språket i filmen. Det er godt å høre på svensk, jeg kommer nær.

– De dødes tjern, film fra 1958. Svarthvit klassiker, jeg skal også se den nyere filmen basert på samme bok av Andre Bjerké – en norsk grøsser fra 2019. Det blir påskehappening ala litt krim! Som seg hør og bør i påsketiden. Jeg ble veldig positivt overrasket over den gamle filmen. Noen av bildene var en nytelse. Humoren var helt på topp og, såklart!

KULTurelle opplevelser:

Om adopsjon, identitet og annerledeshetSaklig søndag på Litteraturhuset i Oslo 5. mars med forfatter Synne Sun Løes. Morsomt, interessant, annerledes – meningsfullt, tankebærende og samtaleskapende, ja flere Kinderegg på en gang! Godt anvendt time på en søndag.

Bildet er fra litteraturhuset i Oslo, da jeg var på saklig søndag første helga i mars.
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s