bokanmeldse

Tung som bly eller berusende lett?

Noen ganger kan man takke og bukke til ja takk, ja begge deler! Man får i pose og sekk. Jeg har lest Bly av Lars Saabye Christensen (Cappelen forlag 1990), bok to i trilogien om Kim Karlsen, den som startet med boka Beatles (1984). Den er både helt ellevill og deilig jordnær, med humor, skråblikk og gravalvor. Er alle tre ting gode? Når de serveres på denne måten gir de i alle fall mening for meg.

Her møter vi hovedpersonen fra Beatles når han ankommer Oslo, med danskeferge. Det har nok vært mer enn en heisatur. På kaia er det ingen som venter på han. Hva kan vi forvente nå?

Sprø historier, er de i det hele tatt til å stole på? Likevel, det flasker seg til. Han og vennene nøster tak i ting, lever videre kanskje der de en gang slapp. Ola for eksempel med kjæresten i Trondheim, først av og så på igjen. Det handler om å ro båten, komme i havn. Trekke fiskene på land, kanskje slippe dem ut igjen, som når Kim er sammen med Vivi. Denne boka blir også en liten kjærlighetshistorie. Det skåles i eplevin, feilskjenkes med metanol. Er også kjærligheten blind? Saabye får tankene mine til å dikte med, virkelig leke og samtidig: reflektere ganske klokt.

Det er også en bok om kunst, originalitet og forfalskning. Det er småkriminalitet og det er fri diktning. Det er kunst i ord og kunst i ramme. Det er ramme alvor og det er både liv og humor på skråplan. Det er onkel Hubert som har havnet i psykiatrien, det er farfar på siste verset, det er orgelspill i begravelser mot alle odds. Det er en skeiv pekefinger som finner sin retning.

Det er en tung og lett bok. Det er en fornøyelse å lese Saabye sine fortellinger, pakket sammen i nok en skikkelig god bok. Språket er lekent og presist på samme tid. Jeg smiler når ting er tatt på kornet, settes kanskje på høykant og får nye meninger. Visjoner av vinger, for framtiden. Jeg flyr videre gjennom søndagen og ser fram til jeg skal lese triologiens siste bok, Bisettelsen. Men jeg drøyer den litt, dveler ved det litt skeive og ganske fine som er akkurat nå. Terningkast fem.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s