asperger syndrom · sosialt

Å kjøpe seg venner

Flere jeg har lest om som har Asperger syndrom, har opplevd mobbing, ofte også uten å forstå at de har blitt mobbet. Men som andre mennesker, ønsker personer med Asperger syndrom å bli akseptert av fellesskapet. Aspergere går ofte helt opp i dette, og gjør alt de kan for å passe inn. Jeg kjøpte moteklærne de fleste likte og hadde flere par motesko enn folk flest. Jeg kjøpte tyggegummi (jeg likte ikke engang tyggegummi) for å gi til de andre elevene på skolen.

Personer med Asperger syndrom vil ofte være nær dem de er glad i, men ikke bli holdt eller klemt så mye på. Alt må nesten skje spontant fra den som har asperger selv. I stedet for en klem, kan hodetelefoner, tepper og puter være vel så kjærkommende og mye tryggere. Noen med asperger, blir veldig knyttet til en spesiell leke. Selv var jeg knyttet til huskene i barnehagen. Når jeg kunne huske på huske, ble jeg rolig. Jeg kunne fly og vugge. Helt selv.

Men som ungdom og voksen, er ikke dette naturlige aktiviteter. Derfor blir voksenlivet en stor kontrast til barnet man føler seg som. Og igjen må man spille skuespill for å passe inn i mengden og anstrenge seg for å fylle sosiale koder.

Der fortsetter kjøpejaget. Jeg kjøper gaver i tide og utide. Det må være veluttenkte gaver som passer personlighetene til dem jeg skal gi dem til. Gjennom gaver er språket tydelig og klart: Jeg liker noe ved deg. Og vil gi deg noe så du skal få det enda bedre (og kanskje skjønne at jeg ser deg og respekterer deg). Jeg bryr meg på ordentlig. Noen tror at folk med Asperger syndrom mangler empati. Det er feil.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s