asperger syndrom · sosialt

Sosial omgang del 1: Ut å spise

Tenk deg at du blir invitert i bursdag. Dere skal ut å spise. Det første du tenker er: Hva skal jeg snakke om? Kan man sitte helt stille og bare spise? Konklusjonen blir at du må bestille nok mat og drikke så du ikke rekker å prate. Det sier seg jo helt selv. Fylle munnen. Man prater ikke med mat i munnen og ingen er interessert i å høre om tilbudene på Europris eller Rema 1000 mens de skal hygge seg og feire. Det neste blir: Hva skal jeg ha på meg? Du kan ikke være for pynta og ikke gå i inneklær. Det har du sett på andre. Det er ikke sånn man gjør det. Det neste du tenker er: Hvem betaler? Skal jeg betale det jeg spiser? Jeg husker jeg var ute og spiste pizza som 14-åring på Peppes. For at vi skulle dele regningen korrekt, hadde jeg med meg kalkulator. Alle lo. Jeg husker alt i detaljer og bilder. Jeg kan tegne bordet vi satt ved for deg og min plassering.

Det er vanskelig å vite hvem som betaler når det er bursdag. Og alle disse andre sosiale kodene. Jeg synes det er enklere å gjøre avanserte ting i Photoshop og jobbe med blitslys. Ingen skjønner dette. Men tilbake til ut å spise.

Hvordan velger man på menyen? Er det ok å si at man bare skal ha det samme som den som bestiller før deg? Og så slår det deg at du vet fryktelig lite om sosial omgang og helst vil holde deg hjemme. Du forsøker å melde avbud, men vil gjerne gi bursdagsbarnet en presang HVIS personen har gitt deg bursdagsgave samme år. Om ikke, blir det ikke balanse. Så her er jeg på en dumphuske. Kan du se det for deg?

Mange med Asperger syndrom er visuelle tenkere. Det går enklere å forklare oss ting i bilder, og jeg bruker bilder selv når jeg vil fortelle noe. Det kan være ordbilder eller fysiske bilder. Jeg har funnet en app jeg bruker på min ipad. Den heter Bitstrips. Med den finner jeg bilder som sier hva jeg føler, ansiktet til figuren ser slik ut som følelsen skal formidle og jeg kan legge på en snakkeboble og poste det hele på Facebook.

Appen fikk meg også til å tenke. Jeg måtte lage meg en avatar som skulle ligne meg. Jeg skulle velge ansiktsfasong og ansiktstrekk. Og vet du, jeg visste ikke hvor i ansiktet jeg er markert, hvilken vei øyenbrynene går osv. Vet andre folk sånt? Om seg selv? Og jeg aner ikke om andre. Jeg kategoriserer og sorterer mennesker utfra farge og størrelse (bredde og høyde) og kjennetegn som briller, skjegg osv.

Reklame

En kommentar om “Sosial omgang del 1: Ut å spise

  1. Hei, akkurat det det kunne jeg selv skrevet…. kjenner på akkurat de følelsene selv, og gjør det fortsatt… balanse er viktig…

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s