asperger syndrom · Funksjonsnivå · kroppen

Funksjonsfall del 3: Personlig hygiene

I går var jeg på Mental Helses blogg med et innlegg om Asperger syndrom. Takk til alle som leste. Jeg skal i dag vise den store kontrasten mellom skriveferdigheten og evnen til å leve et sånt liv som kanskje du har. Jeg kommer innom flere områder senere i bloggen, men begynner med personlig hygiene i dag. Det er personlig, men likevel viktig har jeg skjønt på de rundt meg.

Det er fire år siden jeg pusset tennene. Minst. Når jeg noen ganger har havnet på somatisk sykehus, har jeg blitt tilbudt en tannbørste hver morgen. Jeg har sagt jeg ikke pusser tennene. Sykepleierne har sett forundret på meg og gått avsted med tannbørsten. Jeg pleier å si det har med anoreksien å gjøre. Men jeg tror det også handler om Asperger syndrom.

Jeg liker ikke lyden av tannbørste. Lyder jeg ikke kan kontrollere er vanskelige for meg. Jeg ser heller ikke poenget med å pusse tennene. Jeg skal ikke kysse noen! Skriv meg, hvorfor pusser du tennene?

Om tennene forfaller, så er de bare en del av resten av meg. Da faller vi sammen. Hvorfor skal jeg pusse tennene? For å lukte godt? De andre kjenner jo ikke lukter så mye som jeg kjenner dem. Og de lukter selv av sterke kryddere. Kan ikke jeg få lukte gammelt havregryn?

Truse skifter jeg omtrent like ofte som Kjell Bjarne i den første filmen om Elling skifter underbukse. Jeg har på de samme klærne en uke eller mer i strekk. Jeg orker ikke endre på dette. Og prøver noen å endre på det, kjenner jeg meg overkjørt og verdiløs. Jeg føler meg skitten og brukt. Vi skifter klær når jeg dusjer, fortrinnsvis en gang per uke. Men det er i teorien, i praksis kan det være noe sjeldnere. I dag er jeg nydusjet, kald og utmattet. Psykisk og fysisk.

Da jeg var i puberteten, måtte mamma si til meg at jeg måtte dusje hver dag, i alle fall annenhver dag. Det var ikke naturlig for meg. Og hadde jeg mensen, skulle det være enda oftere. Så slitsomt! Av med alle klærne, inn i dusjen som endret temperatur og hvordan kroppen min måtte tilpasse seg kaldt og varmt vann.

Jeg har aldri skjønt de som sier det er skjønt eller deilig med en dusj, de som nyter dusjingen. Det er energikrevende å dusje og jeg føler meg omtrent som man gjør når man har tatt badstue når jeg har dusjet: Temperaturen har slått meg ut. Jeg er forresten allergisk mot hårfønere. Jeg blir svimmel av å føne håret.

Jeg bruker ikke parfyme. Det lukter alkohol og jeg liker ikke å lukte sprit selv om jeg vet hvor lukten kommer fra. Det kjennes ut som jeg skal kveles. Din parfyme kan også velte meg. Det tenker du ikke på, du vil bare ikke lukte svette.

P.S Jeg svetter ikke; jeg fryser. Ta meg inn i varmen.

Reklame

6 kommentarer om “Funksjonsfall del 3: Personlig hygiene

 1. Flott blogg du har, Helene! Leser selv om jeg ikke kommenterer så ofte 😉

  (Husker da vi så filmen om Kjell Bjarne sammen)

  Liker

 2. Så fengslend skrevet
  Klarer ikke å legge fra meg telefonen.
  Du r virkelig et forbilde og har gitt mg et så mye klarere bilde på noe jeg har vist så lite om mn ønsket å vite mer om!!!
  Takk!!!

  Liker

 3. Du spør hvorfor jeg pusser tennene, så jeg svarer. Jeg pusser tenner fordi det føles ekkelt i munnen når jeg får belegg (kjennes som pels) på tennene. Også tenker jeg at hvis jeg skal bli en gammel dame, vil jeg gjerne ha greie tenner og spise og smile med. Men jeg er ikke så flink til å pusse som de fleste sier man skal, jeg pusser sjeldent om morgenen, men nesten hver kveld. Jeg liker foresten heller ikke å dusje, jeg syns det er for vått, og kaldt. Men jeg gjør det ca annen hver dag. Så fort jeg kan!

  Likt av 1 person

  1. Takk for svar. Jeg kjenner at det vrenger seg litt inni meg, for jeg får ikke til det samme. Men det er også greit. Vi er forskjellige. Og det var flott å lese om dine dusjerfaringer også! Takk! Skal sjekke bloggen din nå.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s