asperger syndrom · sosialt

Empati og alle følelsene

Jeg vet ikke alltid hvilken følelse jeg skal vise. Det betyr ikke at vi med Asperger syndrom ikke har følelser eller empati med andre mennesker. Jeg føler mye for kanskje akkurat deg! Jeg bare går meg rett og slett litt vill, fordi jeg føler så mye på en gang.

Når jeg skal føle glede, har jeg noe inni meg som sier at jeg ikke fortjener gleden og kanskje biter jeg av deg setningen der du prøver å være hyggelig med meg, enda jeg egentlig ble glad!

Når jeg skal føle tristhet fordi noen faller og slår seg, enten metaforisk eller bokstavlig, kan jeg av og til le. Jeg skulle gjerne bitt av meg fingeren da. Men da ville det blitt masse blodsøl! Jeg tenker i bilder. Derfor blir det jeg skriver nå kanskje litt rart, når jeg prøver å vise deg alt som skjer inni hodet mitt.

Når jeg skal føle sorg, kan jeg tamt si kondolerer og smile. Fordi det høres mer ut som gratulerer og kanskje har personen som forsvant det godt nå, siden vi ikke fant et verre ord for det forferdelige? Det burde jo ikke ligne gratulerer om det ikke er det vi mener. Språket forstyrrer følelseslivet mitt og spiller meg et puss. Det er så mange inntrykk hele tiden og det er det ikke lett å vite hva jeg skal uttrykke.

Jeg vet ikke når jeg skal skru av smilet når jeg først har satt det på. Nå for eksempel, sitter jeg og smiler, enda jeg inni meg er veldig redd og usikker. Jeg er redd for at jeg ikke egentlig har Asperger syndrom, og i stedet er en lat, dum og ressurskrevende person. At jeg kan være alt på en gang, er også en mulighet som kan skremme meg, og kanskje er den nettopp sannheten. Hvordan skal du da kunne respektere meg?

I går var jeg på Nettavisen med et innlegg om nettopp det:
http://gjest.blogg.no/1431946232_hvordan_akseptere_et_.html

Jeg skriver, altså bryr jeg meg.

Reklame

6 kommentarer om “Empati og alle følelsene

  1. Når jeg leser en tekst, er det fordi den fanger oppmerksomheten min og fordi den er godt skrevet med god flyt i ordene. Ordene blir som en stige jeg klatrer opp, og for hvert ord ser jeg mer, og jeg vil forsette oppover for å se alle ordene. (Kanskje ikke den beste forklaringen, men sånn tenker jeg om det jeg leser.) Jeg har lest mange av dine tekster nå, og dine ord betyr en god forskjell. De gir meg mer forståelse, og får meg til å ville klatre lengre opp «ord-stigen» for å forstå mer. Takk for at du delere dette med meg, og alle de andre som leser bloggen din.

    Likt av 1 person

  2. Noen jeg kjenner la ut lenke til innlegget ditt i Nettavisen. Jeg fant bloggen din via det. Takk for at du skriver. Jeg ser at jeg kan lære mye her, forhåpentligvis vil jeg kunne møte elever med Asperger bedre i framtida.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s