Det synlige samspillet – å være helt ute

Asperger syndrom er ikke helt usynlig. Her er noen eksempler på hvordan min Asperger synes i samspill med andre mennesker.

1. Noen venner møtes på bussholdeplassen. De klemmer hverandre. Jeg gikk i samme klasse og hadde de som felles bekjente, men jeg kunne ikke klemme dem. Jeg stod på avstand og så på. Det var rett og slett unaturlig for meg å bevege meg for å få en klem. Jeg stod stiv som en stokk og smilte flåsete. Egentlig ville jeg gråte og synke under jorden, men jeg smilte.

2. Noen ønsker å håndhilse på meg. Noen ganger strekker jeg ikke frem hånden selv om de har gjort det først. Noen ganger automatiserer jeg slik andre mennesker gjør, og hilser fordi jeg ser at det er forventet. Andre ganger følger jeg hjertet mitt og beholder hånden min. Begge gangene får jeg som regel ikke med meg hva den andre heter. Jeg bruker all energien på hendene våre. Men etter det, om jeg hører et navn, kan jeg huske det i årevis.

3. Jeg får et glass vann og medisiner. I stedet for å si takk, kaster jeg vannet fordi personen stod over meg på en ubehagelig kontrollerende måte. Det skapte angst. Angst er mitt største hinder i å fungere vanlig. Hva er vanlig, spør du. Det er å ikke kaste vann på folk, i alle fall.

4. Noen sier «sov godt» og jeg kan rope: «Du bestemmer ikke hvordan jeg skal sove!» Jeg kan til og med slå i slike situasjoner eller snu meg bort. De kommanderer meg og jeg vet ikke hvordan jeg skal oppfylle kommandoen. Jeg kan ikke bestemme hvordan jeg sover og føler meg overveldet og maktesløs. Skjønner du hvordan det er, å bli bedt om noe du ikke har evne til å kontrollere? Det handler om ta det ordrett til meg. Jeg tar det som sies bokstavlig, og det som var en høflig frase fra deg blir på veien over til meg en kommando. Er du må på reisen?

5. Vi drar videre til et vanskelig dilemma. Når jeg gir noen en gave eller gjør de en tjeneste, trenger jeg å få noe tilbake. Når det ikke gis tilbake, ønsker jeg å dø. Hvorfor? Fordi jeg mener det er det du forteller meg. Jeg dreper relasjonen vår gjennom vond ordbruk ingen skjønner hvor kommer fra. «Hvorfor ble hun så sint nå? Hvorfor avviste hun meg?» kan folk sitte igjen med. Hvorfor skjønner de ikke at de ikke kan ta imot uten å ville gi? sitter jeg igjen med samt at døden er den eneste vennen jeg kan stole på. Det lille uskyldige blir til noe stort og dramatisk: Et være eller ikke være.

6. Når jeg ringer i telefonen, blir jeg noen ganger sint om telefonsamtalepartnerene har for mange spørsmål eller går for tett innpå meg. Jeg får da til tilsvar at det var jo jeg som ringte. Men hadde jeg ikke ringt, ville det også vært feil. Det er en hårfin balansegang. Jeg setter det helt på spissen og spør om det er sånn – at jeg aldri ringer – de vil ha det. De svarer med natta eller noe i den dur, og kanskje sier de at de glad i meg. Skjønner du tegningen? Det sliter jeg med nå. Jeg ser jeg er helt utenfor bilderammen. Jeg passer ikke innenfor.

Dette ble terningkast seks. Jeg smiler. Det gikk opp på terningen. Jeg gikk opp. Kort oppsummert: Det handler mye om karakter, og hvordan vi føler oss. Vi vil føle oss bra vi også! Fortjent til terningkast seks er drømmen som vi ikke alltid (les aldri) oppnår. Derfor bruker jeg logikk og legger punktene mine sammen til jeg har seks. Vi strever med det sosiale. Dette er ikke bare lett for de rundt oss, når vi opptrer som klovner når dere presenterer oss for nye mennesker. Å være i relasjon med noen med Asperger syndrom kan noen ganger være som å tråkke på tynn is. Jeg beklager for meg, men jeg mener ikke vondt, egentlig. Det er ikke av vond vilje jeg avviser, trekker til meg hånda eller slår av deg din eller den du presenterer meg for.

Reklamer

6 kommentarer om “Det synlige samspillet – å være helt ute

  1. Det fint å lese om deg. Jeg har selv en datter på 13 som fikk Asperger diagnosen for ca 1,5 år siden. Jeg kjenner igjen mye av det du skriver. Tusen takk for at du vil dele med oss. 😊

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s