asperger syndrom · tilleggsvansker

Når 200 gram teller

2 av 10 jenter med anoreksi har Asperger syndrom i bunnen. Jeg er en av dem og jeg visualiserer også på dette området, som jeg gjør med så mange ting i livet. Derfor er 200 gram vektnedgang eller oppgang en sjokoladeplate fra Freia! De er på tilbud hos Coop Extra denne uken, to for 40. Jeg smører plata utover kroppen min i tankene. Det er ikke rart at vekt blir skummelt da!

Tenk deg at du våkner om morgen. Du vet ikke hva dagen vil bringe. Det er en følelse jeg ikke kan holde ut! Jeg må vite alle måltidstidene og hva som skal på tallerkenen, på skjea og inn i munnen og ut i kroppen min.

Kan du tenke deg hvordan det er å spise det samme dag ut og dag inn? Jeg liker det. Jeg trenger det. Uten, mister jeg grepet på hvordan jeg skal være. Jeg vet rett og slett ikke hvem jeg er. Vet du hvordan det er å være en fremmed inni sin egen kropp? Jeg tror det er slik jeg kan beskrive det – som å være en man ikke kjenner, inni kroppen som har navnet ditt.

Anoreksien er lettere å oppdage enn Asperger. Den sitter utenpå kroppen og er det høyeste et menneske kan rope om mat en ikke vil ha. Jeg fikk anoreksidiagnosen min i 2007 etter å ha vært diagnostisert med mindre spesifikke spiseforstyrrelser. Asperger ble jeg diagnostisert med først i 2014.

Jeg fjerner en pakke smør, Brelett, fra kroppen min. Så mye har jeg gått ned, sier jeg til pakka. Så sjekker jeg BMI. Alt handler om tall og regnestykker. Jeg regner ut hvor mye jeg må gå på for å ikke få en sjokoladeplate smurt utover kroppen min i neste uke. Jeg kommer ikke langt. Jeg har ikke noe sted å gå. Jeg er fanget i fremmede kropp for jeg blir tvunget opp i vekt. Kroppen er bundet av mitt firkantede hode og i mitt rigide adferdsmønster. Jeg kommer i et antiklimaks der jeg er nødt til å tape. Noen andre er dommer nå. Kari Iveland sier det så fint:

Veiet og funnet for lett, enkelt å se hvem som har rett, veiet og funnet for lett.

Noen med asperger syndrom har motsatt vektproblematikk. Noen av medisinene vi får for å dempe vanlige tilleggsvansker, kan øke apetitten. Det fører til overvekt. Men klarer man å vedlikeholde samme kosthold med og uten medisiner, og samme aktivitetsnivå, er ikke medisinene i seg selv skumle for oss som ikke tør å gå opp i vekt.

Reklame

4 kommentarer om “Når 200 gram teller

   1. Jeg liker å lese det du har å si.
    Å tvinge deg til å leve er slemt av «ekspertene». Jeg aner ikke hvordan det får deg til å føle deg. Jeg tror hjelpeløs og undertrykket hadde vært mine sterkeste følelser.
    Mange ganger skulle jeg ønske at de som tvinger andre til å gjøre noe måtte oppholde seg i tankene og følelsene til den de tvinger.

    Liker

   2. Jeg kommenterer ikke min egen behandling i bloggen, da det blir en privatsak slik jeg har beskrevet på About-siden. Jeg fortsetter å skrive som jeg har gjort, og er glad du får utbytte av å lese.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s