asperger syndrom · sosialt

Jeg har følelser

Noen tror at mennesker med Asperger syndrom, ikke har følelser eller empati. Sannheten er at vi har svært mye følelser, flere enn vi kan håndtere. Noen av dem fører til meltdowns, andre til verbale utbrudd. Og noen bare holder vi inni oss. Fordi, vi vil passe inn i samfunnet vi også, og det gjør ikke tårene våre. Ikke hver dag. Derfor smiler jeg. Hei!

Jeg har vært sånn siden jeg var liten. Det er så deilig å bare smile til verden og å gråte når ingen ser på, som når man kommer hjem etter en skoledag og bare speilet i gangen forteller deg at du gråt. Noen hadde kanskje plaget meg, eller så var jeg bare alene om alt.

Jeg har følelser, og når du sletter meg på Facebook og jeg ikke SKJØNNER hva jeg har gjort galt, føler jeg at hele personen Helene er feil. Jeg spurte om jeg hadde sagt noe galt. Jeg fikk ikke svar. Jeg ble bare avvist, på nytt.

Snakk til oss. Ikke gi oss opp før vi har fått en sjanse. Eller to. Vi har lett for å feile i det sosiale hierarkiet. Jeg trodde jeg var noen, akkurat som du er noen, men jeg tok feil? Snakk til oss, vis oss veien til sosiale koder. Ikke la oss sitte igjen som spørsmålstegn. Gi oss i det minste et svar.

Noen med Asperger syndrom er dyktige på tall og matematikk. I matte er det et svar, og man kan si om det er rett eller galt det man har kommet fram til. Jeg kunne ønske livet selv hadde flere tall. Derfor teller jeg. Jeg teller skritt fra senga til stolen. Jeg teller sekundene de bruker på å helle vann i glasset mitt. Jeg prøver å holde et grep om dagen.

I livet er det flere svar, og du kan velge hvilke du gir oss. Det ene kan føre til forståelse og det andre ikke, selv om de har like stor verdi. Vi kan se det som et regnestykke slik: 24:2 = 12. Det er også 3 x 4: 12 = 3 x 4. Derfor handler det om å finne alle de godtatte sosiale levereglene for meg, som kan stå på hver side av likhetstegnet. De som får deg til å smile, som kolon og parentes, slik 🙂 For ja, jeg vil faktisk at du skal ha det bra. Også sammen med meg.

Jeg er ikke likegyldig, jeg klarer bare ikke alltid å ta deg inn i sjelen min. Det er derfor så deilig å bare slenge ut ordene som skaper distanse. Da vet jeg i det minste at du er på armlengdes avstand og jeg slipper å lete etter svarene du ikke vil gi meg. Men la oss snakke forhandlinger. 3 + 3 + 6 = 12 🙂 Jeg kan være med på å prøve å justere slingringsmonnet mitt, om du gir meg en sjanse og et svar, så jeg ikke bare er «?» (spørsmålstegn).

Reklame

5 kommentarer om “Jeg har følelser

 1. Kjempebra skrevet! Jeg lærer mye av å lese bloggen din. Du skriver alt så forståelig! Synd at folk sletter deg fra facebook uten å fortelle deg hvorfor. Slikt reagerer jeg også på. Feigt gjort!

  Likt av 1 person

 2. Jeg takler dårlig å føle at jeg er feil. Jeg hater det. For jeg vet ikke hvordan jeg skal takle det. Det er vanskelig. JEG er feil!! Hva skal jeg gjøre da? Hvordan skal jeg reagere? Hvordan skal jeg være? Jeg blir sykt stressa. Klarer ikke håndtere meg sjøl. JEG er feil! Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Kan ikke stå. Kan ikke sitte. Kan ikke gå. Kan ikke bli. Kan ikke gråte. Kan ikke bli sint. Kan ikke snakke. Kan ikke tie. Kan ikke kan ikke kan ikke.. Feil! Feil! FEIL! Vil ikke eksistere. Men likevel er jeg her. Hodet mitt krasjer.. Det EKSPLODERER! Kortslutter!! Bare la meg være.. jeg takler ikke mer..

  Likt av 1 person

  1. Det var rart du skrev akkurat det, for dagens innlegg er om små feil. Det kommer klokken 15. Jeg har det på samme måte. Gjør jeg feil, er jeg feil. Det går ikke an å dele opp den jeg er fra det jeg gjør. Da jeg var liten, måtte de lage en regle til meg. «Vi er glad i deg selv om du gjør dumme ting, men vi liker ikke de dumme ting du gjør(..)»

   Liker

 3. Det at du blir slettet som venn på Facebook har du allerede svaret på i innlegget ditt. Men så er det å få i gang det rette sosiale i praktis og ikke bare i teori. Verbale utbrudd for å skape avstand gjør at mennesker skaper avstand til nettopp deg. Men jeg vet at det ikke er lett å bare ta seg sammen og gjøre noe med det, for det har jeg lest du har skrevet tidligere.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s