asperger syndrom

Følelser – en oppdatering

Jeg har tidligere skrevet om følelser og vist dere et skjema over følelsene mine, hvordan de opptrer sammen. Nå har jeg jobbet med følelser i mange uker, og skjemaet for hvordan følelsene opptrer, har endret seg litt. Jeg har blitt kjent med de ulike følelsene og sorterer dem annerledes.

Arbeidet viser meg at jeg ikke visste hvordan følelsene prøvde å fortelle meg ting, og jeg ser at jeg har store hull når det gjelder skam og skyld. Jeg kjenner det ikke sterkt nok og vet ikke hvordan andre mennesker reagerer på de følelsene sine!

Gleden er en liten og blandet følelse og overraskelsen er stor og overveldende: «Jeg vet ikke hva som kan skje».

Skjemaet finner du nederst her, og det forrige jeg fylte ut finner du på linken. Dette er interessant! (For spesielt interesserte.)

Jeg har også satt opp hva som er positivt og negativt med alle følelsene mine. Vi med Asperger syndrom har samme følelser som andre mennesker, men opplever dem ofte sterkere eller annerledes enn andre personer. Vil du vite hvordan det er? Jeg vet ikke om jeg kan svare. Jeg kan bare svare på hva som er bra og kjipt med de ulike følelsene, og kanskje gir det deg et perspektiv. Mitt perspektiv.

Frykt og redsel
Bra: man er i beredskap og kan forberede/beskytte seg
Kjipt: uro
Hat og avsky
Bra: Man kjenner hva som ikke er bra for seg
Kjipt: mye føles meningsløst og ondt/negativt
Glede 
Bra: ting føles meningsfylt og man kjenner seg lett og motivert
Kjipt: usikkerhet mtp. hvor lenge det varer og om det er riktig å være glad
Sorg og tristhet
Bra: stabilt
Kjipt: blir alene, skjønner ikke andres glede
Sinne
Bra: konkret, gjør det enkelt å avvise mennesker og jeg får bli alene
Kjipt: uro, sier ting som ikke andre forstår eller kan forholde seg til
Skyld 
Bra: gir meg mulighet til å reparer et forhold med å si unnskyld
Kjipt: Jeg føler at jeg skulle vært død.
Skam
Bra: gjør at man trekker seg tilbake i stedet for å ta plass
Kjipt: man kjenner seg mindreverdig
Overraskelse 
Bra: jeg tar ikke ting for gitt
Kjipt: man blir i beredskapsmodus, noe uventet kan jo skje igjen

følelser del 2

 

Reklame

2 kommentarer om “Følelser – en oppdatering

  1. Mye som de fleste kjenner seg igjen i. Selv skulle jeg gjerne ha reagert annerledes på noen av følelsene mine slik at jeg kunne ha vært i en jobb. Det hadde vært noe.

    Likt av 1 person

    1. Takk for at du leste. Javisst skulle vi av og til ønske vi var annerledes, mindre uvanlige, men utfra utgangspuntket vi har så er det kanskje godt nok å klare å fungere sammen med noen. Det tar mange krefter det og.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s