asperger syndrom · tilleggsvansker

Sterke følelser og humørsvingninger

Asperger syndrom kan forveksles med bipolar lidelse (manisk depressiv). Det er fordi jeg og flere andre med Asperger kan være ivrige og effektive når vi driver med spesialinteressene våre, som de bipolare er ved mani. Vi  kan ha depresjoner når vi er overbelastet eller faller utenfor fellesskapet. Det kan være så alvorlige depresjoner at vi vil dø mens vi har dem. Vi svinger, både i humør og begavning som jeg har skrevet om før.

Jeg føler så sterkt og det gjør meg sårbar. Følelseslivet mitt gjør at om jeg viser deg noe jeg er glad i og du ikke liker det, er det som om du ikke liker eller respekterer meg. Jeg blir et utskudd og kjenner meg mindreverdigog ikke verdt å holde i live.

Jeg er annerledes, og du viser meg det. Alt jeg ber om er å passe inn, men min tolkning av verden gjør at vi ikke er på samme planet eller snakker samme språk. Når jeg snakker om reklameannonser, kan du synes jeg er fjern. Når jeg snakker om dukkene mine, tenker du at jeg er barnslig. Når jeg snakker om hva du har til middag, tenker du at jeg er på feil jorde. Jeg prøver bare å møte deg i dagen din.

Det er vanskelig for meg å finne den gyldne middelvei. Glad eller trist, intensiv eller passiv. Jeg prøver å holde meg på veien, men er ofte i bussfila eller ute i veiskulderen. Noen ganger skraper jeg borti autovernet. Jeg får konstatert alvorlig depressiv episode i 2004. Var det riktig? Jeg fant bare ikke frem. Jeg kommer med blomster og klokka tikker videre i det nye året. Jeg begynner å stresse for samfunnet venter og forventer. Jeg må delta snart! Komme på sykebesøk til noen andre, med hendene fulle av blomster. Holder det med en godt besøkt blogg? spør jeg vagt og usikkert.

Vi finner nok frem, sa kongen i sin nyttårstale. Jeg klamret meg til ordene og skrev et langt avsnitt om det, nærmest i ekstase over å ha noe til felles med kongen vår. Var vi kanskje i slekt? Er han en ukjent halvbestefar? I såfall var mormor utro, og ingen ting tyder på det. Kan det være flere ledd tilbake? Sitatet kom egentlig fra en forfatter. Er jeg den skrivende etterkommeren? Det er mer realistisk. Jeg kan skrive! Og slik beveger jeg meg igjen over i mani og grensepsykotiske symptomer. Men jeg har bare Asperger egentlig, og alt jeg vil er å høre til.

blomsterIllustrasjon: LittleRebel/Volks dukke.

Reklame

9 kommentarer om “Sterke følelser og humørsvingninger

  1. I dag faller jeg i staver over nyttårsbildet ditt, Helene. Du har truffet så aldeles, med blomstene og dokka med tikkende klokke på armen. Dessuten har du så malende bilder i teksten din, – særlig avsnittet om hvor på veien du befinner deg. Jeg tenker meg et bilde av deg, – du står foran et stort staffeli med et digert lerret. På paletten ligger bunkevis med ord, – og du bruker dem til å male med….

    Likt av 2 personer

  2. Tusen takk for at du deler!!! Har aldri hørt en slik beskrivelse før; du forklarer så godt og lar oss bli kjent med hvordan det er… Du gir meg ny innsikt og får meg til å forstå reaksjonene til noen jeg er veldig glad i og står nær.. Tusen takk, dette var gull verdt ❤

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s