asperger syndrom · sosialt

Sosiale regler

Jeg dummet meg ut! Jeg har gått rett i baret. Jeg har vært for mye i en relasjon. Jeg har sagt hei hver gang og ikke skjønt at vennskapet ikke går begge veier. Jeg trodde jeg gjorde en forskjell. Det gjorde jeg kanskje også, men man skal ikke ta kontakt så mye om man ikke får tilbake.

Aspiens hemmelige bog om sociale regler, har jo lært meg dette. Hvordan kunne jeg glemme? Jeg har blitt brukt, helt enkelt, fordi jeg ikke har balanse i forhold. Det ble tydelig for meg da jeg ikke ble gratulert med dagen. Jeg forstod plutselig at nesten et års vennskap, har stått på meg. Jeg har prøvd å være venn. Jeg har bommet.

Man skal gi passe mye i en relasjon. Gi og ta. Man skal finne balansepunktet, ikke alltid være den som tar kontakt. Hvordan kunne jeg glemme? Fordi det ikke er naturlig for meg og balansere. Jeg er alt eller ingenting.

Natt til onsdag bestemte jeg meg for å slutte å si hei. Til alle. Det er bare et fyllord jeg ikke vet hva betyr. Jeg går inn i Helenes stue (det står «Helenes stue» på døra mi sånn at jeg vet at jeg hører til) og blir der. Jeg snakker ikke engang til mitt eget speilbilde.

Dette er vanskelig for deg å forstå. Derfor sier jeg hei, for å slippe å se ut som den galningen jeg noen ganger er. Men det handler om å overleve i et sosialt hierarki der man er langt nede på gradestokken. Og ute er det enda kaldt, selv om det blir mildvær i helga. God helg (jeg har lært at man skal si det).

aleneliten

Reklamer

11 kommentarer om “Sosiale regler

 1. Jeg skjønner at balanse er uhyre viktig for deg, Helene. Mye viktigere enn for folk flest. Det blir vanskelig å forholde seg til at man hele tida skal gi og få nøyaktig like mye. Jeg tenker aldri over slikt i forhold til mine venner. Det betyr ikke så mye i gode relasjoner, – hvem som får mest eller hvem som gir mest. Men så er ikke din verden lik min. Håper ihvertfall at om en person har glemt å gratulere deg med dagen, så kan det tilgis og glemmes……

  Likt av 2 personer

  1. Takk, det ble ikke glemt, hun ville ikke si det. Og da skjønte jeg etterhvert at jeg har gjort feil med å tenke tilbake. Ja, balanse er nok viktigere for meg en folk flest. Jeg er lei meg for det, men gjør så godt jeg kan og forsøker å forstå andre mennesker. Jeg bare mislykkes av og til.

   Liker

   1. Det er ikke du som har gjort noe feil. Å ikke si gratulerer med dagen med vilje er bare dårlig gjort. Noen ganger tar det tid å lære å kjenne dårlige folk og hvem som er gode folk. Det er ikke deg, det er henne. Ps: jeg har også AS 🙂

    Likt av 1 person

 2. Jeg har ikke asperger selv, men vet at jeg er nærmere på den skalaen enn de fleste andre «normale». Kjenner meg så igjen i det du skriver her. Jeg er en sånn person som må ha alt tydelig hvis jeg skal forstå, skjønner ikke såkalte «uskrevne regler» og «sosiale koder» så lett. Det er forvirrende og slitsomt.

  Ønsker deg en god helg! (Jeg pleier å skille på å si bare «god helg» og å slenge på «ønsker», ønske-varianten er mer genuin og noe jeg faktisk mener , mens bare god helg er en høflighetsfrase)

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s