asperger syndrom · Funksjonsnivå · Uncategorized

Voksenlivets krav

Det er vanskelig å forklare hvordan voksenlivets krav velter meg, alt fra å forsørge seg selv, lage mat og å følge med i samfunnet. Kan du akseptere en person med Asperger syndrom som har problemer med å tilpasse seg forventningene dine?

Jeg blir ikke bare sliten, som folk gjør etter en dag på jobben. Jeg klarer rett og slett ikke hverdagene! Jeg vet ikke hvordan de skal leves. Kanskje derfor – fordi jeg ikke klarer å leve – er jeg på sykehus. Det er ganske sykt å tenke på hvor mye jeg ikke får til. Til og med den tanken velter meg og gjør det vanskelig å være voksen.

Som voksen, skal man lage seg mat. Da ville anoreksien kommet marsjerende inn og korrigert meg og jeg ville ikke klart å lage noe som helst! Det er best å ikke kunne velge, bare følge mønsteret. Spise det samme. Dag ut og dag inn. Jeg bryr meg ikke om at det er lørdag i dag. Du gjør, og forventer deg kosemat eller det lille ekstra. Kanskje et glass vin til maten. Skål! Jeg må forresten drikke av pappkopper eller plastflaske. Porselen og glass er utelukket. Jeg er lukket i et mønster av ødeleggelse og selvskading.

Jeg klarer ikke tanken på å gå inn i en butikk, en matbutikk, og skulle velge hvilken yoghurt jeg skal ha. Jeg fortalte det til psykologen, og han sa at han ville brukt magefølelsen og tatt det han hadde lyst på. Jeg måtte lest på alle de ulike typene og blitt rådvill underveis. Jeg ville kanskje gått meg bort mellom reolene.

Da jeg var liten, kunne jeg alltid finne pappa der mellom hyllene. Nå ville ikke pappa vært i butikken, om jeg var selvstendig på handletur. Som liten var jeg flink til å hente varene på handlelappen hans også. Det var så enkelt! Bare følge lista. Mamma hadde skrevet hva vi skulle ha. Egg, melk, brød (vi kjøpte alltid det med linfrø, lilla brødpose på Rema).

Jeg kunne som ung voksen også hjelpe til med å finne ting som sjokolade de kunne hygge seg med på lørdagskvelden, selv om jeg ikke skulle ha selv. Helnøtt til cirka 22 kroner. Rema 1000 har faste lave priser og mer sjeldne tilbud. Jeg visste hva vi skulle ha og hva det kostet. Nøttemiks 10.

Som voksen, skal man helst ha en jobb og klare å ivareta den. Man skal samtidig være velstelt og pen i tøyet, eller bruke uniform. Jeg ville likt uniform. Da hadde jeg sluppet å velge hva jeg skulle ha på meg. Jeg kunne hatt hvit som sykepleier eller grønn som Kiwi-ansatt.

Men mange voksne liker å velge. Jeg tenker valgets kval og kveler meg ved tanken. Jeg visualiserer og ser for meg et tau eller en ledning rundt halsen, kanskje ei skolisse. Jeg assosierer meg til Lisa gikk til skolen, den første melodien jeg lærte å spille på keybord, blokkfløyte og klarinett og noe av det jeg forbinder med veien til å bli voksen – nemlig å begynne på skolen –  og jeg blir barn.

Som voksen, skal man lese avisa. Jeg velter av alle overskriftene i versaler og minuskler, fet skrift og bildetekster. Det er for mye realitet. For mye man ikke har kontroll over. Jeg rekker ikke danne meg oversikten før et nytt nyhetsbilde ruller inn. Verden går for fort for ei dame (meg) med Asperger syndrom. Akkurat da jeg ble vant til i går, kom i morgen stod det på russekortet mitt. Skjønner du mønsteret? Jeg nådde aldri opp til en voksenkropp.

Jeg er voksen, men uten jobb, mann eller barn. Jeg har aldri hatt et kjæresteforhold. Som Saga Norén i Broen sier; hun er ikke bra på å være kjæreste (flickvenn). Jeg tror hun er inne på noe, selv om jeg ville elsket henne om jeg var mann. Jeg ville gjort han stykkevis og delt, usikker og forvirret stakkars. Virre, virre, vapp, du slapp (å elske meg). Jeg går til barnediktene igjen.

bareenmann1Illustrasjon: Bitene av en voksen mann, sammensatt i system. Dukke laget av Doll Chateau.

6 kommentarer om “Voksenlivets krav

  1. Ikke lett å være Helene, når nesten alt i livet henger sammen med å velge. ….. Et eller annet sted har jeg lest flg. uttalelse: » Jeg skulle klart bedre å leve livet mitt, dersom jeg bare hadde en god bruksanvisning»…

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s