asperger syndrom · spesialinteresser · tilleggsvansker

Ski(tt) la gå

Hva lykke er? Å danse i snøen, på ski, og komme inn til varm kakao. Så skriker anoreksi: Du har ikke lov. Verken til å gå på ski eller til å drikke kakao. Hvem tror du at du er?

Helene. Jeg tror jeg er Helene. Jeg kjenner at jeg krymper meg. Fordi jeg vet at jeg har gjort feil. Jeg er veiet, funnet for lett, men det hjelper ikke nå. Det hjelper ingenting.

Jeg har såret et menneske ordene mine. Man sier ikke hva som helst til mennesker bare for å få lov til å føle seg slem. Man gjør det bare ikke. Jeg gjorde nylig det. Jeg er feil!

La oss ta det piano, Helene. Mange med Asperger syndrom tenker mange raske tanker på en gang og opplever stress. 

Nei, jeg har ikke tid! Det pågår en indre dialog, ut til deg. Jeg vil ut på ski. Jeg vil være en annen. En dukke? Kanskje nettopp det, uten følelser, innvendig. Uten evne til å ødelegge utenpå. Så over til neste omgang.

Den er om hun som skaper magi av ord og bilder. Jeg lar det vonde ligge bak skia og det gode komme fremoverlent, mot deg. Hei!

Jeg er Helene og har noen talenter. Jeg har empati og kjenner følelsene dine utenpå huden. Jeg kan skrive til deg så du kjenner at jeg er nær. Du kan føle at jeg hjelper deg der du står mellom middagslaging, oppvask og ungeskrik.

Jeg kjenner også lukten av hva du har hatt til middag og hører når du puster. Jeg er sensitiv. Jeg vet om du har favorittyggisen din eller har måttet ta en V6 fra medisinrommet.

Jeg merker forskjell. Den lille store forskjellen. Jeg er her. Liten, men likevel forskjellen som utgjør ting i rommet, bilder på veggen og klær på kroppen. Jeg er et medmenneske.

Jeg er menneske som deg, kan du lære deg å akseptere meg? Jeg er tålmodig, god på ord, god til å lytte, annerledes men ikke nødvendigvis mindreverdig. Høres dette ut som en kontaktannonse? Jeg søker deg. 

Jeg er litt mer krevende å holde ut med enn mange andre, litt mer kompleks, litt mer som en skog med fjelltopper og dype daler, uten GPS, navigatør, kart og kompass. Men:

Vi finner nok fram, sa kongen i sin nyttårstale for 2016. Vi finner nok fram i skiløypa. Jeg baner vei og går opp sporet for deg så det skal være lettere å gå. Ja, skitt la gå! Vi er venner for svingende!

7 kommentarer om “Ski(tt) la gå

 1. Ja, hva er lykke, ja? Det har jeg endel ganger spurt meg selv om, også. Men den er der, ventende på meg, tror jeg, jeg er visst en evig optimist i så måte. Så ja, Skitt la gå. Jeg er heldig som har funnet deg på denne bloggen din her. 🙂

  Takk for at du er til. 🙂

  Likt av 1 person

 2. Det er viktig å være sensitiv og legge merke til de små tingene også. Jeg håper folk aksepterer deg, og verdsetter det du ser som de ikke tenker over! 🙂
  Fint at du baner vei!

  Også må jeg si at den dukka er nydelig! ♥

  Likt av 2 personer

 3. Jeg liker virkelig hvordan du gang på gang klarer å finne dukkebilder som illustrerer så godt det du skriver.
  Selvoppfyllende profetier er noe dritt. Det er helt sikkert. Jeg har en sønn som tror han er skikkelig dum og hver gang han er i ferd med å bryte ut gjør han noe for å bli der han er. For det er mye skumlere for ham å virkelig tro at han er ganske smart. Jeg tror han sluttet ordentlig å tro på seg selv da puberteten kom.
  Jeg har også slitt med det, men ikke like mye som før. Påståeligheten min er min verste fiende når det kommer til å rive venner bort fra meg. Selv om jeg skjønner at jeg har tatt feil er det innmari fristende å fortsette å påstå. Enda tidligere løy jeg om alt mulig, enda jeg visste at de andre visste at jeg løy. Tidligere gjorde jeg det, og det kostet meg en del mennesker. Det har også vært ekstremt krevende å slutte å selvoppfylle, for da måtte jeg gradvis lære meg å like alle delene som er meg. Enda jeg er 50 kan jeg fremdeles falle i fella.
  Derfor har jeg jobbet ganske mye med ungene mine for at vi skal finne veien ut sammen av profetiene deres. Eldstemann er den vi har jobbet lengst med. Det går oppover nå. Kanskje det går denne gangen og ingen av oss drar ham ned i søla igjen (den varme deilige og drepende søla).

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s