asperger syndrom · sosialt · tilleggsvansker

Svart/hvit.

Hvilken farge har jorda, om man ser den fra verdensrommet? Hvorfor er månen hvit når den er gul? Hvorfor er himmelen svart når det er farger under mørket? Fordi. Og sånn fungerer hodet mitt.

Jeg ser svart eller hvitt, trist eller glad, sur eller blid, slem eller vennlig, fantastisk eller elendig. Jeg drømmer og dømmer. Jeg idealiserer og devaluerer. Mange med Asperger syndrom har en tendens til svarthvit-tenkning. Dette innlegget tar utgangspunkt i det faktumet utfra meg selv. Borderline-diagnosen min spiller nok også inn. Hei, vil du lese videre?

Jeg er ikke midt i mellom. Jeg har det bra eller forferdelig. Jeg er god eller dårlig i en relasjon. Jeg er høy eller lav. Jeg er tykk eller tynn. Jeg trenger å vite plassen min! Anoreksia nevrosa ble min venn og store, lille handikap. 

Jeg tålte ikke vennskapene da jeg vokste opp, de der jeg ikke ble valgt ut som bestevennen. Jeg klarte ikke være bare en av mange. Jeg var annerledes og jeg trengte at noen verdsatte meg. Jeg ba om bekreftelse som mobbeoffer, jeg ofret meg til andres forlystelse. Da viste jeg hvor jeg var på rangstigen. Nederst. 

Jeg verdsatte ikke meg, jeg visste jo ikke hvem meg var. Og de andre verdsatte meg heller ikke. Jeg var en av mange for de andre ville leke med fler.Jeg trengte en til en kontakt. Jeg fikk mangfold og gruppearbeid ala L97, læreplanformen med prosjektarbeid som læringsmetode. 

Jeg er dårlig på kanskje. At noe kanskje skal skje. Jeg må vite. Ja eller nei. Hvitt eller svart. Svart på hvitt, ja, gjerne skriftlig: På fredag kommer jeg til deg Helene. Hvilken farge har jorda i en sølepytt på asfalten?

synnebw3Dukke: av Dust of doll

3 kommentarer om “Svart/hvit.

 1. Jeg synes det er ærlig og greit at du sier fra at du ikke takler «kanskje», – at du ikke kan operere i feltet mellom ytterpunktene. Det må dine omgivelser ha i bakhodet, når de forholder seg til deg.
  Men samtidig er du nødt til å akseptere at de fleste andre kan leve godt med kanskje og mellomløsninger, – at det er en form for fleksibilitet som nesten alle må ha for å få dagene til å gå opp.

  I din situasjon burde det la seg gjøre å strukturere dagene slik at nesten alt er forutsigbart. Likevel kan en ikke forvente 100%, – det kan alltid skje noe som gjør at planer må endres i full fart…. Ikke enkelt, dette…..

  Likt av 1 person

  1. Kjenner meg igjen i svart/hvit-tankegangen. Og hater å innrømme at jeg selv også er slik, noe jeg prøver å kompensere for med logisk tenkning, for jeg skjønner jo at resten av verden ikke tenker på den måten.

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s