asperger syndrom · tilleggsvansker

Tvangslidelser

Rutiner er en del av autismen. Tvang er ikke det, men en vanlig tilleggsvanske. Selv har jeg noe tvang. Mange med Asperger er også diagnostisert med OCD. 

Tvangen min utspiller seg mye i situasjoner der jeg er utrygg. Det er på badet og ved måltidet. Jeg må telle mens jeg går på do og jeg må klemme rundt armer og ben for å vite at kroppen min slutter et sted, fort nok.

Jeg må kontrollere og dobbeltsjekke. Og trippelsjekke og åttendelssjekke. Dette var spesielt plagsomt da jeg var tenåring. Jeg slet med å forlate huset, for jeg måtte kontrollere lyset på rommet mitt.

Lyset skulle være av på dagtid mens jeg var på skolen. Var det virkelig av? Eller kunne jeg ha glemt å slå det av? Nå går bussen snart, prøvde jeg å si til meg selv. Men hendene ville inn og sjekke lysbryteren.

Tvang blir mindre fremtredende i hverdagen når man opplever at verden ikke raser sammen om man ikke sjekker, eller når ansvaret for at noe er i orden sitter hos andre. Men jeg er veldig «flink» til å mase på at andre har husket å skrive ned det som er viktig for meg at kommer fram og blir kontrollert. Lyset må av, døra låses.

Problemer er at jeg stoler ikke på noen, jeg har et tillitsproblem. Derfor er det vanskelig når ansvaret ligger i andres hender med nøkkelknipper i. Sånn er det å ha Asperger syndrom og være tvangsinnlagt på sykehus. Jeg og det rundt meg ligger i andres hender, hoder, kropper. Gjør de som jeg vil? Sjekker de opp? Jeg er engstelig.

tusenfryd5
P.S Jeg tar bilder likt antall som, eller rett over, min egen kroppsvekt i hver eneste photoshoot. Her om dagen var det Alice fra Nefer som stod modell. Tusenfryd.

Reklamer

En kommentar om “Tvangslidelser

  1. Jeg har ingen tvangslidelse, men det er nok ikke noe uvant fenomen ved asperger syndrom, det har med følelsen av kontroll å gjøre, ettersom jeg har skjønt. I en verden der man angst og har lite kontroll over egen livssituasjon, så kan man overføre den angsten, og få en lettelse i angsten, ved å overføre det på tvangsritualer. Litt «tvangstanker» har jeg allikevel, men psykologen min uttrykte at sånne typer tvangstanker hører innenfor normaliteten. Hvis jeg ser et vann, eller en elv, eksempelvis, så får jeg stadig vekk innskytelser om å kaste veska mi, med lommebok, papirer, bankkort og det hele, i vannet. Jeg følger ikke opp om den tvangstanken eller hva man skal kalle det, da, heldigvis, men har kanskje en teori om hvordan den har oppstått.

    Vann har med følelser å gjøre, så det har nok med en slags renselse å gjøre, kanskje fordi jeg stadig vekk har bekymringer om økonomien min. Ikke at jeg egentlig trenger å bekymre meg så veldig, jeg greier meg jo, såvidt, men det er bare såvidt, for fett er det ikke å ha uføretrygd.

    Jeg bruker allikevel kjempelang tid på å komme meg ut av leiligheten, men det har med annen form for angst å gjøre.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s