asperger syndrom · sosialt

Kritisk til kritikk

Mange tror nok at jeg tåler kritikk godt, siden jeg ofte kritiserer eller kommenter detaljer ved andre mennesker. Det handler mer om at jeg ser de små forskjellene og blir forbauset over dem, enn at jeg synes positiv kritikk er nyttig. Jeg sier ikke at de er fine på håret fordi jeg vil gi et kompliment eller ønsker å bli oppfattet som snill, men fordi jeg synes nettopp det.

Når andre kommenterer meg, er jeg skeptisk. De skal alle sammen synse og mene så mye bare for å si noe, i dette tilfellet noe pent. Det er målet deres og corner kan bli mål om jeg ikke er på vakt. De har andre motiver enn meg: Nemlig å være hyggelige.

Noen sier at jeg ser godt ut. Men hva er godt. Feit? Dette er svært forvirrende for meg. Både fordi jeg har asperger og fordi jeg har anoreksi. De kan også mene at jeg er sterk som står imot god mat. Men jeg er bare veldig syk, egentlig. Den «hyggelige» oppmerksomheten på hvordan jeg er blir grobunn for selvdestruktivitet. Derfor trenger jeg en buffer som tar meg imot når jeg får kritikk, selv positiv kritikk.

Jeg har lært meg at man ikke skal bry seg så mye om kritikk fra de man ikke stoler på, men fra de man setter pris på. Jeg setter tilbudspris. Kritikk kan du få billig av meg! Den er nemlig lite verdt for meg utfra at jeg vet dere sier ting bare for å være hyggelige. Ja, jeg blir kritisk når du sier jeg er fin i den genseren. Sier du at den står til fargen i ansiktet mitt, blir jeg enda mer skeptisk. Du har funnet en link jeg ikke vet om eksisterer.

Unnskyld for at jeg dømmer deg i stedet for «takk». Jeg blir stille og avvisende når du spør meg om noe jeg har gjort, som å være på båttur, var hyggelig for meg. Jeg vet jo hva du vil høre og hva jeg må leve opp til for å få din ros. Jeg vil ikke ha ros. Jeg vil ikke være meg. Jeg vil ikke se fin ut i den genseren. Jeg vil ikke være tykk. Jeg vil ikke være menneske.

mirrormeFotoillustrasjon: Avventer og frykter respons. Dukkehode av Little Rebel, kropp Volks.

5 kommentarer om “Kritisk til kritikk

 1. Jeg PRØVER nok å være forsiktig med kritikk av andre, fordi jeg vet hvor sårbar jeg selv er for kritikk…..dessverre bommer jeg fatalt på det målet noen ganger, og kan uforvarende komme med sviende kritikk av andre allikevel, for deretter å angre meg veldig. Noen ganger så har det hendt at jeg rett og slett bare har vært ærlig, også, og at ting jeg har skrevet blir oppfattet som kritikk uten å være det, fordi jeg har lagt noe annet i det enn det de/den har lest det som.

  At den andre/de andre kan ha oppfattet noe som sarkastisk uten at det var ment slik, eksempelvis, i diskusjoner. Det kan i det hele tatt være vanskelig å være menneske, og den menneskelige opplevelse er det heller ingen, pr dags dato, som har overlevd…..statistisk sett. Det er vanskelig å liksom skulle være perfekt, og den store trøsten er kanskje at det oppnår, heldig nok, ingen, sannsynligvis. Og skulle man oppnå det, perfeksjon, så tror jeg ikke det er noe som gjør at folk liker en bedre, da, heller? Så jeg tror kanskje det kan være litt sunt å bomme iltt en gang i blant?

  Likt av 1 person

   1. Jeg også kan legge ting i det andre skriver som ikke nødvendigvis er der, det er nok en aspergersk greie, for slik opplever jeg andre med asperger, også, at de legger andre ting i det enn det det kanskje var ment som. Men ikke bare aspergere gjør det, nevrotypikere kan også gjøre det, men kanskje ikke i like stor grad? Og så hender det at det skjer ting som jeg automatisk nærmest tar på meg skylda for, uten at det kanskje er tilfelle at det er jeg som har skylda. Akkurat det hører nok for en stor del innunder det med asperger, det å ha vansker med å tolke andres hensikter og motiver.

    Likt av 1 person

   2. Jeg tenker også sånn, at vi kanskje er litt overanalyserende fordi vi har fått erfare at folk faktisk ikke mener det de sier. Andre godtar frasene, vi blir redde av dem. Er jeg inne på noe?

    Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s