asperger syndrom · tilleggsvansker

Å være frisk eller syk

Noe som plager meg ganske mye, handler om det basale behovet for å vite hvem man er og hva man har. Jeg er en dame på snart 33. Jeg har Asperger (som ikke er en sykdom men en utviklingsforstyrrelse og autismespektertilstand) og tilleggsdiagnoser (som inngår i psykiatrien). Jeg fungerer ikke ute i samfunnet; fordi jeg er syk og har mine utfordringer. Livet kjennes for stort for meg. Les videre før du dømmer meg.

Jeg sitter med maktesløsheten/avmakten (min egen) i fanget i stedet for selve livet! Det er vanskelig å leve sånn, men jeg lever. Å leve er vanskelig når noen rokker ved sannhetene om meg. Jeg er snart 33, jeg er voksen, jeg trenger hjelp (mye) for å (over)leve. Jeg blir redd for å oppta en sykehusplass uten grunn. Jeg er jo ikke psykotisk. Så unnskyld at jeg er til! Redd; Reddhare; Harefrøken på sykehus. Hopp over meg! Jeg tror flere med mine lidelser, svakheter og styrker kjenner seg igjen i frykten jeg kjenner på, hvert våkne minutt.

Jeg lurer ofte på det helt basale. Det grunnleggende. Hvor skjærene i sjøen stod, hvorfor tiden ikke leger alle sår og hvorfor de fortsetter å blø. Vanlige mennesker tar på plaster og går videre. Jeg åpner sårene på nytt igjen; jeg forblir i smerten. Mens leger kommer og leger går. Jeg beklager; at jeg også trenger å vite at jeg er i behov av hjelpen jeg får i tillegg til å ta plassen jeg faktisk har.

tidenleger.jpg

Reklame

8 kommentarer om “Å være frisk eller syk

 1. Et sterkt innlegg, Helene! Jeg forstår du føler på maktesløsheten og at du setter spørsmål ved hvorfor tiden ikke legger alle sår. Hvorfor du forblir i smerten.

  Men aldri si unnskyld fordi du er til vennen min! For du er ikke til bry, eller opptar en sykehusplass uten grunn. Hadde det ikke vært en god grunn, hadde du ikke vært der du er – det er jeg sikker på. Selv om jeg ikke er på sykehus eller har oppfølging av helsevesenet lenger, kjenner jeg meg igjen i følelsen av å være til bry, det gjør vondt å føle på. Og jeg vet det ikke nødvendigvis hjelper stort om jeg sier at du ikke er til bry, i veien eller for mye – for jeg vet det ikke alltid hjelper når jeg får høre det selv. Men jeg vil likevel si det, fordi jeg bryr meg om deg og fordi du betyr mye. ❤

  Likt av 1 person

  1. Denne kommentaren var veldig viktig for meg og god å lese. Det er ikke så lett å forstå at man ikke er til bry, men det er godt å høre at det er grunn til at jeg er der jeg er. Og at du verdsetter meg, for den jeg er. Evig takknemlig.

   Likt av 1 person

 2. Jeg føler på det hver bidige dag, for jeg har liksom ikke krefter, egentlig, til særlig mer enn stort sett bare eksistere. Spise når jeg er sulten, være på nett og dele mine tanker, noe jeg føler jeg må, for ellers så sprenger de huet mitt i stedet. Men jeg har ofte blitt forsikret om at jeg tar ikke opp noens plass her i verden, og det gjør ikke du heller. Vi har den plassen vi har, og tar opp så mye plass som vi trenger, sånn som alle andre mennesker også gjør. Ingen mennesker lever for seg selv, av seg selv, og uavhengig av andre. De som tror seg å være uavhengige, de tar dugelig feil.

  Og universet er kjempesvært! Sånn at lille oss, vi små her nede på jorda, vi må få lov til å være, og leve, og av og til også glede over oss bare å eksistere.

  Likt av 1 person

  1. Dette var vakkert skrevet, om oss små menneskene og det store universet. Jeg kjenner jeg blir glad for at sånne store små mennesker som deg tar seg litt tid til å skrive til meg. Det er stort! Derfor er du stor i min lille tirsdag.

   Likt av 1 person

 3. Helene, you give a lot of insight to the people, like myself who read your blog regularly. You deepen understanding of things I knew inside myself but never really discussed before.
  I know my comment is not exactly an answer to your words today but please be assured that you are not taking up any place that you are not worthy of xxx

  Likt av 1 person

 4. Det er plass til alle mennesker. Du er ikke til bry, du er tvert imot til glede for mange andre mennesker. Det er ikke alltid man får det like godt frem. Jeg selv kan være en stut i å formulere meg, men jeg håper du har det så godt som du kan. Alle har vi noe man strever med – noen mer enn andre, men det er viktig å vite at alle er like mye verdt, så får man bruke den plasssen man trenger 💚💜

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s