asperger syndrom · tilleggsvansker

Jeg skal ta deg inn i noe du helst ikke vil se

Vi med Asperger syndrom har det noen ganger kjempefint og fungerer sammen med andre. Men noen av oss sliter mye i relasjoner og med å holde hodet over vann. Jeg drukner om ikke noen «holder meg i hånda».

De som holder meg, er sykepleiere, psykiatere, annet helsepersonell og de som bare tar noen vakter. De bruker mekaniske tvangsmidler (belter) eller kortvarig fastholding.

De som holder meg, tenner ikke lys første søndag i advent og skaper ikke julestemning. De tar oss ikke med inn på kjøkkenet. Vi får ikke lage julekort eller drive juleverksted. Ikke jeg, ikke i år. Dørene er lukket og låst. Jeg er lukket og låst.

Skal jeg ha noe å drikke, må de hente til meg. Jeg har ikke tilgang til hele avdelingen, bare en begrenset del av den, og aldri sammen med de andre pasientene. Samhold sa du? Vi har det på avstand. De andre hilser til meg via personalet eller vinker i det runde vinduet i døra.

Maten min ville du antakelig ikke spist om du fikk den servert. Jeg spiser den fire ganger om dagen. Den er den samme dag ut og dag inn, for det er bare to produkter jeg klarer å forholde meg til.

Hvordan du skal forholde deg til meg? Akkurat som før du visste at jeg ikke har særlig autonomi og har følge på do. Jeg forventer ikke noe annet av deg, jeg vil du skal være  akkurat det samme medmennesket og kanskje en venn.

christmas1.jpgIrinaminiatures julefigur.

Reklame

13 kommentarer om “Jeg skal ta deg inn i noe du helst ikke vil se

 1. Den nissefiguren var jammen søt! Jeg tenker ofte på deg, og lurer på hvordan du har det. Og vet, fordi du har skrevet noe om det tidligere, at søndagene kan være lange for deg. Selv sitter jeg nå i leiligheten min og er ute på facebook. Snart må jeg få tatt meg en dusj, også. Her kan jeg pynte til jul, men det kan kanskje ikke du? Jeg skulle ønske du hadde noe pent å se på, ihvertfall, kanskje noen kunne male et maleri rett på veggen hos deg? Lage et fantasivindu, for eksempel? Selv liker jeg å ha det pent rundt meg, men så mye julepynt blir det heller ikke hos meg, for jeg skal ikke tilbringe jula her. Jeg pleier å lage en dekorasjon, bare, jeg, og advents-stjerna mi, den henger oppe hele året, den, for det er ei glass-stjerne som ikke er sånn veldig julete av seg. Julekrybbe har jeg også stående hele året, for den er av tre, og lita, den går nesten i ett med den trehylla som den står på, den er ca. 15-20 cm. i diameter, så noen særlig mindre julekrybber finnes neppe. Det var mormor som hadde den krybba, og mor sa jeg kunne få den, siden mora mi vet jeg liker sånne søte SMÅ pynteting.

  Noen ganger syns jeg at jula blir oppbrukt, nærmest, før den kommer. Men nå er det advent, ihvertfall.

  Liker

  1. Advent er den fine ventetida der jeg kan planlegge gavene mine. Søndagene er lange, men å lese meldinger som dine gir de litt mening og korter ned tida litt. Jeg pleier å ha et mini juletre, slike de selger på mestergrønn i potte. Jeg håper jeg får det i år også. Jeg er veldig glad i trær. Den nissefiguren skal jeg også sette frem. Men ellers kan jeg ikke pynte noe særlig til jul.

   Likt av 1 person

   1. Jeg hadde også et slikt tre ett år. Men siden jeg ikke skal være her så mye i jula, så har jeg etterhvert droppet slike ting som bare egentlig er brysomt, man fjerner da nåler helt frem til neste jul, liksom. 🙂 Selv med kunstige trær gjør man det, har jeg funnet ut…. 🙂 Pent med juletre, men jeg foretrekker da dekorasjon med «juletre» i, i form av grener eller noe sånt noe. Mindre bøss. 🙂 ❤

    Likt av 1 person

 2. Jeg antar at det faren for selvskading som gjør at du blir ilagt så strenge begrensninger på hvilke gjenstander og aktiviteter du får tilgang på. Men hvorfor får du ikke være sammen med de andre pasientene? Ingenting av det du skriver her forandrer mitt syn på deg, og jeg vil forsatt gjerne være et medmenneske og din venn. Alle trenger noen som bryr seg. Jeg synes du fortjener det.

  Likt av 1 person

  1. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg ikke er sammen med de andre, men de tingene de andre gjør er jeg jo ikke med på, som trening og måltidene deres. Også er jeg ustabil og avhengig av forutsigbarhet.

   Liker

 3. Eg ser på deg som eg har sett på deg sidan eg var heldig nok til å bli kjent med deg: eit veldig flott og intelligent menneske med mykje å gi, som eg rett og slett ser opp til. Eg vil svært gjerne vere din venn 🙂

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s