asperger syndrom · tilleggsvansker

Hull i tennene eller hull i fornuften

Psykisk syke pasienter får også fysiske plager. Jeg har hatt tannverk. Lenge uten å si noe som helst, for jeg vil liksom ikke klage, og er så vant til «det er sikkert noe psykisk». Men til slutt dro vi til tannlegen, torsdag i forrige uke, siden jeg har behandlere som hører på meg og vet at jeg ikke finner på at jeg har vondt. Jeg hadde seks hull (!), og noe så stort at tennene ikke kunne reddes. Nå venter jeg på time for å behandle skadene, antakelig under narkose.

Men narkosebehandling har lang ventetid, og legen er redd for at det skal blir verre imens. To av hullene trenger trekking, to rotfylling og to borring. Jeg synes det er fryktelig vanskelig å ha hender og gjenstander i munnen, og på tannsjekken så personalet hvor vanskelig det kan være å være meg i sånne situasjoner.

Jeg har ikke bare Asperger, jeg har også anoreksi blant annet. Alt er bundet sammen og gjør at helheten blir vanskelig å gripe an. Det å ha gjenstander i munnen er veldig uvant for meg, da jeg spiser kun to ting jeg kjenner konsistensen godt på. Det er ingen store gjenstander eller stemmer som ber meg om å gape, som hos tannlegen. Jeg er faktisk ikke i stand til å gape høyt. Jeg gaper likevel over dette store emnet Tannhelse for:

Jeg håper at dette innlegget vekker behandlere som tror og handler etter tanken at alt er psykisk med psykiatri-pasientene sine. Noen ganger har vi faktisk fysisk vondt, trenger behandling og smerteslindring.

dentist-1864918_640Foto: Pixbay.

P.S Jeg tar ikke smertestillende i frykt for vektoppgang. Så hardt grep har anoreksien på meg. Til ettertanke.

7 kommentarer om “Hull i tennene eller hull i fornuften

 1. Nå fikk jeg klump i magen. Min datter har det på samme måte. Hun greier ikke at noen rører henne hverken utenpå eller inni munnen. Hun har blitt lagt i narkose to ganger for å reparere hull og rense tennene. Jeg skulle ønske jeg kunne si noe som hjelper, både til deg og henne. Men jeg har ikke funnet løsningen. Varme tanker sendes allikevel.

  Likt av 1 person

 2. I wish you well for the dental surgery, Helene. I’ve had several teeth needing work done recently and my jaw rebuilt before Christmas 2016. So I know it’s very nerve wracking and especially for you. I hope it goes well for you and you will be feeling better after the treatment. Xxxx

  Likt av 1 person

 3. Uff! Det skal ikke være lett. Jeg liker innlegget fordi du skriver ærlig og åpent om dette. Håper noen i helsevesenet kan lese dette, og vise det til flere. Det er så viktig!
  Så håper jeg at det går bra med tennene dine etterhvert, og selvfølgelig DEG. Ønsker deg gode tanker, og sender deg varme klemmer ❤

  Likt av 1 person

 4. Jeg håper det ordner seg med tannbehandlingen, men skjønner at dette er vanskelig. Så bra at du får narkose. Selv er jeg en ordentlig pyse hos tannlegen, men det blir jo en bagatell i forhold. Klem til deg!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s