asperger syndrom · tilleggsvansker

Min verden – et univers ifra isolasjon

Mange mennesker lurer på hva jeg gjør for å få dagene til å gå. Vet du hva? De går av seg selv, i den grad dager går. Sånne uttrykk kan Aspergeren i meg henge seg opp i. Men poenget var at det er mandag og vips så er det onsdag og så er det helg og jeg sliter og river meg i håret over alt som bare glapp mellom fingrene på meg her i søndagen, som de gode relasjonene, vennene jeg kunne ønske kom på besøk og framtiden jeg har null kontroll på.

Velkommen til min verden. Den inneholder tre samtaler i uka, foto hver dag, pusling med dukkene mine, skriving, søvn, se på tv-serie, tvangsstyrte måltider og du kan egentlig sette repeat bak alt dette. Det skjer ikke så mye nytt. Det er en del utageringer i min verden. Fra min inn i din. Jeg kan kaste bordet gjennom rommet eller vandre angstpreget inn i dusjen fullt påkledd. Jeg er likevel ved mine fulle fem.

Apropos fem, er jeg femte hjulet på vogna, overalt. Jeg er den som ikke regnes med, ikke trengs, kun en som senker farten. På vogna, på livet, på verden. Jeg øker køen hos legevakta de gangene jeg må dit, bidrar til at en plass alltid er opptatt på sikkerhetspsykiatrisk avdeling, er den som ikke ruller like fort som de andre, bare henger på de fire avgjørende hjulene. Og så går det rundt for meg, for jeg tåler ikke å oppleve alt det de andre hjulene, les menneskene, opplever. Da får jeg en overload og punkterer.

Jeg har sett punkterte lunger i Grey´s Anatomy. Det er fint å drømme seg bort til somatisk klinikk, ha en fysisk konkret skade som noen med entusiasme for nettopp å sy hud og organer kardio-oppererer med begge hendene rundt hjertet mitt. Kanskje masserer de det i gang og jeg dunker og slår og blir et vellykket prosjekt, som igjen erlik en god dag på jobben for en kirurg.

Men sånn er ikke min verden. Min verden er psykisk kaotisk og kan ikke repareres i operasjonssalen. Jeg er født annerledes og i min verden er det dukker i alle fasonger, foto, tvangsmåltider og meg. Velkommen.

heaven2.jpg
Kattedukke av Nympheas dolls. 10 mm fisheye Sigma.

4 kommentarer om “Min verden – et univers ifra isolasjon

  1. Jeg tenker ofte på deg i din verden, som om du befant deg i ei boble av tynt glass. Eller kanskje bare ei såpeboblehinne. Og når bobla brister, får du «min verden» veltende innover deg. Og det er vanskelig. Håper dagen din blir så bra som mulig!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s