asperger syndrom · sosialt

Asperger med negative fortegn

Det er dere andre, dere uten Asperger, som kan hjelpe meg med å fjerne stemplene som settes på oss, de som er negative fortegn. Jeg kan opplyse i det uendelige, likevel er det du som sitter med makten fordi dere er majoriteten. Vi med Asperger er minoriteten og mange av oss står ikke opp for oss selv. Da må du gjøre det!

For det er så lett å samtykke til å si at vi er sosialt tilbakestående, opphengte i detaljer, lite fleksible i tanker og adferd og er svært rigide. Det er lett å si at vi er selvsentrerte, egoistiske og empatiløse. Men dette er dere andre sine ord. Det er denne noe underlige oppførselen vår, som du kan stille spørsmålstegn til eller stemple, for det er ikke sånn vi opplever oss, fra innsiden.

Fra innsiden er vi mennesker som strekker oss langt for å passe inn i et samfunn vi ikke riktig tilhører. Vi beveger oss på dypt farvann i en søledam når vi prøver oss på smalltalk. Det er ikke det at vi ikke bryr oss om hva du sier eller hvordan du har det, det er bare ikke så naturlig å snakke om det alltid. Jeg anstrenger meg for å si de riktige tingene, de som ikke stenger deg ute og som ikke sårer deg og samtidig ikke går over din intimsone. Det er vanskelig for noen av oss. 

Fra innsiden kjemper vi hver dag for å forstå hva du egentlig mener med det du sier. Mente du det, eller var det en frase? Var det kanskje ironi, med motsatt betydning? Hver eneste dag er vi redde. Vi er redde for å ikke være bra nok. Og de negative fortegnene, de har vi fått av dere andre, en eller annen gang på stadiget mellom lite barn og voksen.

idasdans1
Modell: Irrealdoll. 18-200 mm Sigma for Canon.
Reklamer

2 kommentarer om “Asperger med negative fortegn

 1. Godt skrevet, som vanlig 🙂 Du opplyser og berører på en særegen måte. Jeg synes du er flink til å få frem de ulike sidene med Asperger. Belyse livet på godt og vondt.

  Sammen finner vi vår vei i jungelen av sosiale koder og kaos. Asperger er ikke alltid lett å leve med, men jeg synes vi begge er gode til å verdsette og se også de gode sidene. Styrker og svakheter – i en evig runddans.

  Jeg danser videre i tankene, for på dansegulvet forblir jeg en klovn. Men det er helt greit, jeg nøyer meg med å la tankene vandre og danse. Livets dans. I morgen deler jeg diktet Dødens dans. En sterk kontrast.

  Likt av 1 person

  1. Jeg tror livene våre er nettopp kontrast. Glad eller trist, død eller levende. Det er ikke så lett å befinne seg midt i mellom. Jeg har sterke følelser, men det gir meg noe også. Og jeg kan skrive med noen, leke med meg selv, le sammen med andre når jeg skjønner at noe er morsomt eller fint. For det det er verdt. For det jeg er verdt?

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s