asperger syndrom · tilleggsvansker

Dømmekraft og annen styrke

Det er vanskelig å stole på magefølelsen når man sitter sammen med mange mennesker som mener det motsatte av deg, som når man sitter på «feil» side av bordet i kontrollkomnisjonssaker; pasientsiden. Jeg har gjort det i ti-elleve år. Da er de andres stemme så mye mektigere enn min egen, og de følger magefølelsen når de velger å holde meg i live, basert på fakta.

Fakta er litt rotete når man har Asperger og tilleggsvansker. Det foreligger ikke en klar psykose, som ofte er hovedkriteriet til å holde på tvang. Men det foreligger mye annet som gjør at deres dømmekraft kan være riktig og livsviktig. Det er farekriteriet og forverringskriteriet. Kan jeg bli verre? Kanskje ikke, men jeg vil dø. Og i norsk psykiatri er døden forverring og livet satt høyest av alt, for enhver i pris.

Tvang i psykiatrien har bokatavlig talt reddet livet mitt. Men jeg skal ikke si at det er lett å leve sånn, i andres hender. Kanskje nettopp derfor leter jeg manisk etter min egen viljestyrke. Jeg finner den ikke hver dag. Kanskje ser jeg den ikke på en uke. Men kanskje noen sekunder noen dager i måneden. Noen sekunder der jeg tenker at dette kan jeg holde ut så lenge noen holder ut for meg, er sterke for meg og dømmer for meg.

Jeg er her og skriver, for det det (jeg) er verdt. Jeg tuller og tøyser, lager ordleker og bilder ut av ingenting. Jeg får mennesker til å lyse opp som pærer når de forstår hvordan jeg tenker. Lyspærer, ikke grønne pærer og i alle fall ikke epler. Epler faller ikke langt fra stammen, og jeg har falt noen kilometer. Andres dømmekraft sammen med min viljestyrke, kan utgjøre et liv det er verdt å leve. Det er fint.

styrke.jpg
Løfter seg selv- styrke. 24 mm Canon. Modell: Av Nefer Kane.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s