asperger syndrom · Funksjonsnivå

Å slippe klærne ned på gulvet

Du har kanskje sett på Sheldon i Big Bang Theory og tenkt at «sånne som oss» er ekstremt renslige og er ordensmennesker. Men virkeligheten er at mange med Asperger er rake motesetningen på noen områder. Jeg for eksempel, orker ikke å pusse tennene eller å løfte opp klærne fra gulvet når jeg kler de av meg for kvelden. Jeg slipper de rett ned der jeg står på badet, og der blir de liggende.

Jeg har prøvd å forklare rotet mitt med at når det er rotete i hodet mitt trenger jeg rot rundt meg. Men som svenske Paula Tilli med Asperger sier, er det energikrevende å løfte opp posten fra ganggulvet. Det er ikke fordi hun er lat, men fordi det krever at hun går gjennom prosessen i hodet. Jeg tenker ikke så mye når jeg ikke klarer å løfte klærne mine opp, men jeg tror jeg blokker ut. Det har vært en hel dag med sanseinntrykk og jeg orker ikke mer.

Det handler om ulike aktivitetsnivåer og diskrepans mellom det jeg mestrer og det jeg ikke er så god på. Og jeg tenker, er det egentlig så farlig med litt klær på gulvet? Ja, ville kanskje foreldregenerasjonen sagt. Jeg sier ingenting, bare slipper klærne ned på gulvet.

Da står jeg der nesten naken, til jeg har fått på meg pysj.

bw2
Modell av Nefer Kane.
Reklamer

3 kommentarer om “Å slippe klærne ned på gulvet

 1. Thank you Helene. I agree that the processing needed for certain actions can make the action very difficult to perform. It’s important to remember this fact for oneself, or if caring for someone who has difficulties with processing and organising everyday tasks. You have described this very clearly. 🙂

  Likt av 1 person

 2. Jeg tror du klarer mye mer enn det du gjør… jeg har lest nesten hele bloggen din, og det å dra på konserter og boklanseringer er langt mer utmattende enn å plukke opp klærne sine.

  Det virker som du har vært innlagt alt for lenge og blitt skikkelig institusjonalisert.
  Personalet gjør deg bare en bjørnetjeneste når de gjør Absolut alt for deg

  Liker

  1. Det er klart jeg klarer å plukke på klærne mine og gjær det også. Ingen som gjør det for meg, for det ville jeg ikke brydd noen med. Jeg setter bare ord på hvorfor jeg ikke gjør det med en gang alltid. Håper det var oppklarende. Hvis ikke er det bare å demre ,eg EM e-post så skal jeg forklare mer utdypende.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s