asperger syndrom · sosialt · tilleggsvansker

Full forvirring

Jeg ville så gjerne bli likt. Jeg kalte legen min for vakker, og håpet å bli likt tilbake, slik jeg liker henne. Men balansen blir aldri lik, pasienter og behandlere i mellom. Vi pasienter er jobb, arbeid, åtte til fire.

Men jeg har ingen jevnbyrdige venner heller. Og når jeg skriver at noen som har meg som jobb er vakre, vet de ikke hva de skal si antar jeg. De kan ikke si det samme tilbake til meg. Jeg ser meg jo i speilet. Og der har jeg anoreksi og selvskadings-arr.

blogg1
Modell: Lillycat Cerisedoll. 24 mm Canon

Det er ikke bare Asperger syndrom. Jeg er ikke bare autist. Jeg er et menneske med ulike vansker og innenfor autismedelen av vanskene mine slår kommunikasjon ut og jeg har trådd i baret og skrevet til behandleren min at hun er vakker! Man sier ikke sånt. Ikke rett ut. Man pakker sannheten litt inn, selv om den er positiv.

blogg.jpg
Modell: Lillycat Cerisedoll. 24 mm Canon

Denne sammenhengen er vanskelig for meg å få grep om. Jeg er absolutt og mennesker er vakre når jeg prøver å få de til å like meg tilbake. Jeg vil bare være godtatt, ok og kanskje litt flink. Og så går du videre, for du kan ikke se at jeg trenger at du er glad i meg. Jeg kan knapt se det (meg) selv.

blogg3
Modell: Lillycat Cerisedoll. 24 mm Canon

Det handler om å kjenne egne behov, men spille dem ut på andre (for å få en respons). Derfor kan jeg oppleves både for interessert og truende for andre mennesker. Men egentlig, er jeg bare totalt usikker og forlater kroppen min, får en utenfor meg selv opplevelse og dobbelt opp av skam og fornektelse. Jeg mente jo ikke å invadere eller si noe som ble umulig å gjengjelde. Unnskyld.

 

Reklamer

14 kommentarer om “Full forvirring

 1. Jeg kan ikke skjønne at du omtaler deg selv som en autist, fordi du har Asperger syndrom. Det er nettopp slikt som fort kan føre til stigmatisering, fordi vi med Asperger kan sammenlignes med (lavtfungerende) autister, noe som for mange kan være fryktelig langt unna sannheten. Asperger er en del av autismespekteret, men å kalle oss autister synes jeg er veldig misvisende. Det kan fort føre til unødvendig mye misforståelser fra de som har et ganske snevert bilde av hva en autist er.

  Synes bare det var litt trist å lese. Det er sånt som får meg til å ikke ønske å identifisere meg med Aspergere. Fordi jeg IKKE er en autist.

  Jeg slutter å lese bloggen din, men ønsker deg alt godt videre Helene.

  Jeg synes det var fint at du kalte legen din vakker. Selv om hun kanskje ikke visste helt hva hun skulle si, er det jo en fin ting å få høre.

  Liker

  1. Til Aspergerinformator;
   …. du har helt rett, og opplevelsene vi som er på «spekteret» har angående disse relasjonene, og alt det medfører, gjør at man lærer sosial samhandling. God jobb 🙂

   Livetsrose;
   …. asperger, autisme og autisme-lignende tilstander var det vanligere å skille mellom på en annen måte før. Men forskerne, som også er de som setter diagnosekriteriene, mener litt annerledes. Det er snakk om at det nå skal hete bare «autisme», men jeg har ennå ikke sett dette skriftelig, nå har jeg heller ikke lest DSM-IV-TR supernøye, men les hva Tony Attwood, som er ekspert på emnet skriver…..

   Dette sier Tony Attwood;
   «Having reviewed the literature, we may be able to answer the question, is there a difference between Asperger’s syndrome and High Functioning Autism? The reply is that the research and clinical experience would suggest that there is no clear evidence that they are different disorders. Their similarities are greater than their differences. We appear to be taking, particularly in Europe and Australia, a dimensional view of autism and Asperger’ syndrome rather than a categorical approach. (Leekam, Libby, Wing Gould and Gillberg 2000). At present both terms can be used interchangeably in clinical practice.»

   Om du vil lese hele artikkelen til Tony Attwood, finner du den her:
   http://www.tonyattwood.com.au/books-by-tony-m/resource-papers/69-is-there-a-difference-between-aspergers-syndrome-and-high-functioning-autism

   Likt av 1 person

   1. Jeg mener bare at det fort kan føre til forvirring blant mennesker som ikke har særlig kjennskap til hva det innebærer å ha Asperger. Selv om det er en autismespekterforstyrrelse, synes jeg ikke det er greit å omtales som en autist.

    Det som de fleste vil forbinde med å være autist samsvarer som regel ikke med hvordan en velfungerende person med Asperger er (selv om funksjonsnivå selvsagt kan variere veldig fra menneske til menneske). Jeg kan selvfølgelig bare snakke for meg selv. Noen ser nok ikke på begrepet autist som noen fornærmelse, mens andre som i mitt tilfelle – har opplevd stigmatisering knyttet til de store forskjellene som er mellom en lavtfungerende autist uten språk og som ofte har store problemer med å klare seg selv i hverdagen, og for eksempel meg selv med Asperger – som etter mange år har lært meg å tilpasse meg samfunnet såpass at jeg fungerer tilnærmet normalt og utenom noen form for støtte eller hjelp i hverdagen. Jeg er annerledes, det er det hele.

    Jeg har aldri opplevd at fagfolk har sammenlignet min tilstand med en autist, selv om Asperger så absolutt er en del av autismespekteret, og i nyere tid beskrevet som en autismespekterforstyrrelse. At høyt fungerende autisme kan sammenlignes med Asperger er jeg absolutt enig i, på mange områder. Jeg misliker bare å omtales som autist, da det omfatter alt fra lavtfungerende autister med et stort omsorgsbehov og mennesker som lever akkurat som andre i samfunnet.

    Takk for link til artikkel, den skal jeg ta en titt på 🙂

    Liker

   2. Takk for viktig støtte og informasjon, bekreftelse og klargjøring Jan. Jeg fortsetter «jobben» og skriver videre. Hver dag. Takk for at du leser, kommenterer og finnes! Beklager at det tok litt tid før jeg svarte. Jeg måtte summe meg litt. Som en bie lager honning.

    Liker

 2. Hei Helene,
  dette innlegget var veldig vakkert! Og veldig vondt å lese, for jeg kjenner det så godt, det å ønske seg å bli likt av noen som har en som jobb. Og ikke vite hvordan man skal gå frem. Men selv om du mener du taklet det feil, så er jeg litt uenig. Å si at mennesker er vakre er noe vi burde gjøre oftere, og kanskje minnet du henne på at dere er mennesker begge to, og at en relasjon er uungåelig, selv om den ikke kan bli så nær som du kanskje ønsker. Jeg tror du gjorde noe veldig riktig, og håper at legen din tok det du sa til seg. Det ville jeg ha gjort. Og Helene: Jeg synes du er vakker, til tross for og inkludert det du beskriver. Og helt ærlig. Ellers ville jeg ikke ha sagt det. Men det er viktig å si det så ofte man kan og vil.
  Kaja
  P.S. Ordet «vakker» er et ord jeg liker veldig godt, det rommer så mye mer enn «pen». Men når man ser det skrevet ned minner det meg bare om ender. Kvakk.

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk. Mennesker er små mysterier. Jeg er kanskje en rar og ikke morsom gåte, men jeg finnes i alle fall så lenge noen hjelper meg. Og disse vakre menneskene gjør det. Også når de ikke kan gjengjelde mine komplimenter.

   Liker

 3. Som mamma til en gutt med store omsorgsbehov, vil jeg si: jeg håper ikke det må være sånn at den som er på jobb, ikke kan like den de jobber med! Det er få ting som gjør meg så trygg som når jeg ser at de som jobber med sønnen min, også liker ham. Når de forteller små historier der jeg skjønner at han har sjarmert dem. Vi trenger ansatte som tør å bli glad i dem de jobber med!

  Jeg kom på denne forskninga, om at kjærlighet er en viktig del av profesjonsutøvelsen i barnehager, men at en ikke snakker om det: http://forskning.no/2016/09/kjaerlighet-i-barnehagen/produsert-og-finansiert-av/hogskolen-i-oslo-og-akershus

  Jeg håper og tror noen av dem som jobber med deg er glad i deg også, Helene, men kanskje de ikke helt vet hva som passer å si, de heller?

  Likt av 1 person

  1. Jeg tror også noen er glade i meg, helt på ordentlig. Og det tror jeg de er i gutten din også. Jeg håper dere har en god helg, og at verden smiler litt i dag. Jeg har kjent sola gjennom vinduet og skal fotografere litt etterpå, med dukken i gresset og kameraet rundt halsen.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s