asperger syndrom · tilleggsvansker

Tall for tale

Flere med Asperger henger seg opp i tall. Noen klamrer seg til primtall og noen gjør alt for å unngå dem. Noen elsker og noen hater tallet 73. En av de som liker tallet, er Sheldon i The Big Bang Theory, den amerikanske tv-serien.

Jeg sliter en del med tvang knyttet til nettopp tall. Jeg har ikke OCD, men tvang i forbindelse med min Asperger-tilstand. Tvang må ikke forveksles med rutiner knyttet til Asperger. Rutiner får oss til å føle oss bra. Det gjør ikke tvang.

Jeg må gjøre ting gjentatte ganger, dobbeltkontrollere og trippelsjekke. Dette er tvang. Jeg tvinger ofte meg selv til å ta like mange fotografier som jeg veier. Jeg får ikke fred inni meg før jeg har nådd eks antall bilder på minnekortet. Rutiner er at jeg fotograferer rett etter at jeg blogger og sitter ved macen til omtrent samme tider hver eneste dag, og likt antall ganger. Det får meg til å føle meg bra.

Jeg har siden barndommen av hengt meg opp i tall. Det er tre tall som går igjen: Tre, fem og åtte. Men er det så rart? Alle gode ting er tre, vi er ved våre fulle fem og tre og fem er åtte potte rømme. Jeg assosierer – jeg har ikke psykose, mani eller vrangforestilling. Jeg trekker pusten dypt mens jeg skjerper stemmen som er så stille akkurat nå og skriver:

Tall har en stemme og er viktige indikatorer. De forteller oss når jeg må spise mer og når jeg er så sulten at jeg kan dø, gjennom tall på vekta og næringstabellen eller kostlista. Tall er mektige på sykehuset, og bestemmer en del av behandlingen av pasientene. Tallene ligger der som en grunnmur når vi begynner å snakke sammen ved anoreksi eller overspisingslidelse.

Tall har også verdi for alle arbeidstakerne på sykehuset. De får betalt for jobben de gjør, utifra hvor høy utdanning de har, målt i studiepoeng. Tall sier noe om verdi, seier og tap (tenk aksjeselskap og fotballkamp). Øyne på terningen sier noe om kvalitet, det samme med antall stjerner på hotellene, og tallene på klokka indikerer når noe skal skje. Klokken er femten og det er på tide å publisere.

Tall er også mestring. Det er hvor mange centimeter vi hopper i høyde mens alle stod og klappa. Men det er også hvor langt det er ned til bunnen, der depresjonen av og til får meg når det ikke er de gode rutinene men tvangen som herjer med meg.

cube-442544_640
Terning, tall og symboler. Bilde fra Pixabay.
Reklame

6 kommentarer om “Tall for tale

 1. Godt skrevet! Jeg er avhengig av tall og telling for å fungere. OCD har i mange år vært hemmende og gjort hverdagen min vanskelig, mens den tvangen jeg har i dag fungerer godt sammen med meg i det livet jeg lever. Den fungerer som en slags mestringsstrategi og en naturlig stressreduksjon når jeg føler for mye. Jeg jobber «med» tvangen i stedet for mot den. Da kan det faktisk være være en fordel føler jeg.

  Nå liker jeg å telle og finner ro og trygget i tall. Det er noe konkret å gå utifra, enten det er snakk om vekt, penger eller antall handlinger. Eller i mitt tilfelle – daglig kilowatt-forbruk og antall eiendeler. Hehe 😉

  Likt av 1 person

  1. Takk! Ja, det er noe trygt i disse tallene. Og noen ganger er tvang hensiktsmessig, når de mer blir rutiner for vårt velbehag. Sånn tenker jeg. 🙂 Jeg teller også på knappene og leker og ler av sånne uttrykk når jeg ikke forstår helt sammenhengen. Tall er mer konkretet. De får ting til å henge sammen.

   Likt av 1 person

 2. I read people discussing special numbers on Facebook. I have always thought of 7 and 3 as special in some way. Someone said she found Chinese astrology important for numbers. I have heard before that ancient Egyptian measurements were in certain patterns of numbers. So your thoughts today go back a long way, Helene. Thank you. 🙂

  Likt av 1 person

 3. Dette er et interessant tema. Tall har alltid opptatt meg, og jeg elsket å studere de gamle egypternes forhold til matematikk. Mitt yndlingsfag, både som elev og som lærer.
  Våren har endelig nådd Finnmark, Helene. Og vi har tre rødvingetrostreir på tomta, med tre egg i hvert!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s