asperger syndrom · tilleggsvansker

Kunsten å gråte

Jeg er ikke så flink til å gråte, selv om vi med Asperger syndrom har alle følelsene som andre mennesker. Vi har litt forskjellige måter å uttrykke oss på, og noen gråter lett og andre bare smiler. Jeg må gjerne gjennom en enorm utagering av et sammenbrudd før jeg til slutt bryter ut i gråt. Det har ikke alltid vært sånn. Men det har blitt sånn. Gråte er privat for meg. Det er ikke som å skjære løk.

onions1blogg

Det er heller ikke som å fotografere løk. Men gråten er kanskje litt å gi liv til det døde. La følelsene bli levende, få form som et menneske. Derfor tok jeg fram denne dukka av Nefer kane og knipset vilt for å lage fotokunst.

onions2blogg

Å faktisk gråte er som å åpne kanalene inn til hjertet, ut gjennom øynene, og å la båtene få seile på meg, som om jeg var Mjøsa. Det er å slippe alle trøstende mennesker til, som om de kom med redningsskøyta der på Mjøs-isen. Derfor gråter jeg så sjelden at du kan telle det på knappene.

onions3blogg

(Ydmykt skriver jeg at det videre er fordi; ingen vet hva de skal si og ender opp med å si hvor fin jeg er og hvor godt det er å gråte. Jeg er ikke fin, jeg vil ikke være fin når jeg akkurat nå er et menneske som har det vanskelig. Knips og la det går deg hus forbi, rekk over kameraet og la meg leke skjære løk.)

Reklame

6 kommentarer om “Kunsten å gråte

  1. Det kan være godt å gråte. Hos meg har det heller ikke alltid vært slik at jeg har hatt vondt for å få gråte. Men det har hendt at følelsene mine har frosset seg fast i magen min. Det har hendt jeg har følt på det å bli sviktet som menneske. Svik er vanskelig å takle. Jeg skjønner det ikke. Å bli bedømt og funnet enten for lett, eller på annen vis under pari, er også noe jeg har følt en god del på. Selv om jeg ikke helt vet om jeg har blitt eller blir det, alltid. Så på en måte å ha is i magen, men uten å ville det. Isklump istedet for is, liksom. Det gjør meg ikke noe at andre ser at jeg gråter, unntatt hvis disse andre faktisk har forårsaket gråten, da venter jeg til jeg kommer meg for meg selv, etsteds alene eller ihvertfall vekk fra de eller den som har såret meg. Og da kom jeg jo til å tenke på denne, da, og her er den i norsk variant: https://www.youtube.com/watch?v=QEVEpgXRaqE

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s