asperger syndrom · Funksjonsnivå

Manerer

Gi barna kjærlighet, mer kjærlighet og enda mer kjærlighet, så kommer manerene av seg selv, sa Astrid Lindgren. Og det tror jeg på. Også når du som mor eller far står der med et barn som hyler og skriker fordi det er noe ubehagelig med sømmene på den nye buksa. Noen barn (og voksne) med Asperger, blir helt ute av seg fordi noe så uskyldig som en søm kan gjøre så vondt. De er sensitive.

Da trenger de ikke kjennepreken, men en mykere joggebukse og en klem – hvis de tåler kroppskontakt. Ja, nå begynner vi å nærme oss det kompliserte. Kjenner du det komme og lamme deg? Ikke alle tåler disse gode klemmene dine heller og du står der maktesløs med hendene ned langs kroppen.

Men vet du hva? Det kan bli bedre. En dag gir «Aspergeren» DEG en klem, kanskje som en takk, kanskje til og med akkopagnert av et takk. Det handler om å ha kontroll og være komfortabel i situasjonen for disse menneskene med noen ekstra utfordringer her i lovet. Når vi er det, kan vi være så høflige som bare det.

watchit1

Reklame

9 kommentarer om “Manerer

 1. Tusen takk for disse ordene. Jeg kjenner godt igjen det du skriver. Jeg har tårer i øynene nå. Hilsen mamma til ei lita jente med Asperger (og i går sa hun plutselig takk 😊 )

  Likt av 1 person

   1. Takk for gode ønsker! Ja, vi har mange gode stunder, for hun er også helt spesielt god. Jeg ønsker også deg alt godt! Leser ofte på bloggen din.

    Likt av 1 person

 2. Det her kjenner jeg igjen. Sensitiviteten til klær. Finner vi bukser med myke linninger som ikke klemmer og strammer, da kjøper vi flere, og gjerne i samme farge. Og jeg måtte alltid klippe av merkelapper på truser og undertrøyer, for at de ikke skulle » gnage» på kroppen. Min datter er også ekstra følsom rundt munnen, og er derfor ikke så glad i klemmer, selv om jeg er av de heldige som hun klarer å gi/ta i mot klemmer fra. Det er ofte noe av det vanskeligste å forklare for andre. At en person ikke liker å bli tatt på, ikke liker å få klemmer, eller at noen stryker en over ryggen.
  Du skriver så godt Helene.
  Sender deg i tankene en god klem.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s