asperger syndrom · spesialinteresser · tilleggsvansker

Kunstnerisk frihet

Noen ganger, er jeg helt fri. Det er gjerne i bilderedigeringsprogrammet med bildene mine, eller når jeg skriver prosa. Da er JEG forfatter, kunstner og helt sjef. Da kan du regne med meg, jeg er helt pålitelig og leverer fra meg produkter.

Sånn jeg ser det, er det to hovedtyper med Asperger. Jeg er av den kreative typen, den andre typen er gode på årstall, numre, historie – ja fakta generelt. De kan bilnumre, båtnavn, alle begivenheter i en tv-serie eller alt om Karl den tolvte eller andre ting de interesserer seg for.

JEG beretter ikke om den andre verdenskrigen eller sorg i verdenssamfunnet, terrorhandlingen 11. september, faktaene rundt 22. juli eller smerte og sult i verden som disse menneskene kan opplysningene knyttet til. Jeg vet ærlig talt ikke noe om verken krigen eller regjeringen. Jeg hører om Erna, men vet ikke hva hun vil oss.

JEG får utløp for følelsene mine, inkludert mangelen på å høre til, gjennom kunst og (som regel relativt kreativ) skriving. Tar noen fra meg (skrift)språket eller blikket for foto, mister jeg personligheten min og evnen til å kommunisere med andre.

Bilder: Dukke fra Maritme Sue. 

JEG ser opp til de på spekteret som vet en hel masse og lirer av seg fakta. Jeg kan sammen med dem føle meg dum og lat, men jeg prøver å minne meg hva jeg faktisk skaper. Det ligger det en (kunstnerisk) frihet bak, som jeg tillater meg å utforske.

Det er et fritt land, også for mennesker innesperret eller avskjermet på grunn av sine diagnoser eller ugjerninger. Jeg er en sånn Asperger, som må beskyttes mot meg selv. Jeg er temmelig farlig for meg, hvis jeg står på egne ben. J

eg har inntrykk av at dette er ganske utbredt blandt kunstnere generelt, det å kjenne en uutholdelig smerte. De lider eller har lidd. Tenk på Sylvia Plath med «Glassklokken», Edvard Munk med «Skrik» og «Syk pike» og Emily Elizabeth Dickinson med sine depressive og vakre dikt skrevet i isolasjon. De tenker jeg på, for jeg har empati (også for avdøde mennesker).

Reklamer

3 kommentarer om “Kunstnerisk frihet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s