asperger syndrom · Funksjonsnivå · tilleggsvansker

Omsorg satt i system: Et Aspergerliv i omsorgsbolig

Noen ganger trenger man omsorg hele tiden, noen ganger i større eller mindre grad. Noen med Asperger syndrom bor for seg selv, noen blir boende hos foreldre, noen tilbringer mye tid på sykehus og andre igjen bor i bemannet bolig eller omsorgsbolig. 

1. Lena, vil du fortelle hvordan det er å bo i omsorgsbolig?
Ja, det gjør jeg gjerne. Håper folk får litt mer forståelse hva hvordan det er og bo i omsorgsbolig! 

2. Kan du be om noen å snakke med når du har det vanskelig der?

Ja, det kan jeg. Men jeg snakker ikke med alle for det er ikke alle jeg stoler på. Men de som jeg har fått tillit til de snakker jeg med. Men jeg snakker ofte med foreldrene mine. 

3. Hva slags tilrettelegging får du i hverdagen?

Uhm, vi er 10 stk som bor her. På de 10 er det fordelt mellom 2 voksne. Jeg har en-en. Så jeg har en som står på meg hele tiden. Altså en kommer på meg fra klokka 08:00-15:00 og en fra 15:00-22:00. Så kommer det en nattevakt fordelt på oss som bor her som kommer på tilsyn hos meg i løpet av natten. Så den ansatte som jobber på meg har en telefon de kaller for Lena-telefonen. 

Hvis jeg vil ha alene tid så går min voksen til fellesleiligheten og er der i mellomtiden. Det er der de vanligvis oppholder seg. Min voksen er alltid med meg hvis jeg vil de skal det for de står oppført på meg. 

Min ansatt hjelper meg med matlaging, vasking, rengjøring, minne meg på praktiske ting osv osv. Så er de her for meg og vi gjør ting sammen osv. 

4. Gjør omsorgsbolig det mulig for deg å leve og ha det best mulig, med dine interesser?

Ja, det gjør det. Nå som jeg fylte 18 så bestemmer jeg alt over meg selv og gjør akkurat som jeg vil. Jeg driver med teater og sang for er det jeg elsker!!:-)

5. Er det tider for når du må være hjemme om kvelden?

Nei det er det ikke. Jeg er fylt 18 og er myndig så jeg bestemmer alt selv. 

6. Hva er du mest takknemlig for?

 Jeg er takknemlig for ha en leilighet som jeg eier. Jeg er veldig takknemlig for den hjelpen jeg får så jeg kan leve ett best mulig liv!! 

7. Hva er vanskelig med å ikke bo helt for seg selv?

Det er ikke noe vanskelig. Alle mennesker må forholde seg til andre. Og det er husregler her men det er helt vanlige regler som alle har. Jeg har ett stort behov og bo i omsorgsbolig. Ville ikke overlevd uten omsorgsbolig.

Takk Lena, for at du er til rett og slett, forteller og kommer med nyttige opplysninger om hvordan deg kan være å bo i omsorgsbolig. Noen tror dessverre det bare er for utviklingshemmede, mens i realiteten er det mange flere som trenger omsorg satt i system på denne måten. Å unngå systemsvikt for mennesker i behov er alfa omega og redder liv. Kort sagt, langt (og noe utdypende) forklart for økt forståelse.

omsorgsbolig
Sigma 10 mm fisheye.

En kommentar om “Omsorg satt i system: Et Aspergerliv i omsorgsbolig

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s