asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt

Orange is the new red

Roses are red, wish I was dead. Sånne ordleker liker jeg. Litt svart humor, kanskje. Det får meg til å tenke på tv-serien Orange is the new black. Jeg tok et fotografi av rød rose og to knopper, endret fargetonen og fikk «nye» blomster. De er min måte å godta rosen på. La den være noe annerledes, ikke den som alle får til fødselsdag eller andre anledninger. I dag er jeg akkurat 33 og et helt halvt år (ja igjen bruker jeg en filmtittel).

Å ha Asperger, handler mye om å se verden fra et annet perspektiv. Noen ganger gjør et fremmed perspektiv at jeg går utenfor loven eller normal høflighet mens jeg i andre sammenhenger ikke vil bryte noen regler i det hele tatt. Jeg skylder ikke på Asperger (det er det veldig viktig at du ikke tolker det som), men forstår meg selv utifra et sett symptomer angående ærlighet, oppriktighet og svart/hvit-tenking. Diagnosen er ingen unnskyldning og ingen hvilepute. Den for meg heller opp i full fart til å skrive og produsere tanker og bilder.

Jeg synes det er vanskelig å godta at folk sier noe de gjør er bra, skryter av seg selv, når jeg vet at det ikke er så bra. Som en middelmådig blogg. Da sier jeg noen ganger fra! Og det er ikke høflig objektivt sett, med såkalte «normale» øyne (jeg bruker gåsetegn for hva som er normalt er diskutabelt), å si noe om at tekstene er for lange eller noe i retningen ikke bra nok. I øyne som ikke stopper opp og kverulerer om noe skurrer er man stille, er ikke dette akseptabel ordbruk.

De menneskene jeg irettesetter sletter meg, blokker meg og noen til og med hater meg. Men jeg har vært ærlig. «Dine bestemte meninger om ting» sa den ene personen. Jeg kan kjenne på et tap når mennesker forlater livet mitt, men å være oppriktig går noen ganger foran.

Noe av den samme problematikken oppstår når det gjelder å holde på hemmeligheter hvis jeg på forhånd, før jeg fikk vite hemmeligheten, ikke visste at det jeg nå skulle få vite måtte holdes tyst. Tilbake til TV-seriene, Sheldon Cooper i The big Bang Theory sliter også med dette. Jeg klarer da rett og slett ikke å være stille uten å legge et vondt bånd på meg. Jeg rives langsomt eller fort i fillebiter. Hvem skal jeg være tro mot? Det er ikke lenger bare rett og galt og jeg blir usikker (på hva jeg burde si, føle, gjøre).

Om jeg kan forandre meg, for å bli akseptert av samfunnet undrer du? Jeg kan i alle fall forvandle blomster. Med det mener jeg altså indirekte at jeg tilpasser meg sosiale situasjoner (ikke sier alt jeg tenker og mener rett ut) og er mer omgjengelig (som for eksempel takler at noen kommer litt senere enn klokkeslettet de selv bestemte) enn det som er naturlig for meg. Er det omgjengelig nok? Roses are…

orangeblogg
Canon L 100 mm macro.
Reklame

7 kommentarer om “Orange is the new red

 1. Håper du har hatt en fin halv-bursdag!

  Vil bare si at jeg syns det har vært kjekt med tilbakemeldinger på bloggen min fra deg. Husker godt da du korrigerte meg i å skrive «hjemmelagde rips», jeg var glad du sa ifra slik at jeg kunne rette det til «hjemmedyrkede», mye mer korrekt! Takk for det! Og takk for at du er den du er, og gir meg som leser et innblikk i hvordan du har det. Jeg syns det er utrolig interessant å lese bloggen din, og syns det har vært koselig å bli kjent med deg gjennom den!

  Ha en fin dag videre på din halv-bursdag 🙂

  Likt av 1 person

 2. Når du forteller om at dine ærlige meninger både kan såre og gjøre andre sinte, så vet du fra før at jeg reagerer. Jeg ville aldri vært «så ærlig», dersom jeg visste at det sårer. Jeg synes ikke det er nødvendig, og jeg vil ikke opptre som en dommer i forhold til om andre skriver bra eller ikke så bra. Jeg kjenner flere dyslektikere. Noen skriver helt elendig, både når det gjelder ortografi og når det gjelder å kommunisere. Men de skriver likevel, og jeg beundrer dem og heier på dem.
  Når det er sagt (og jeg MÅ si det!), – så forstår jeg likevel hvorfor du sier det du sier, – og at det kjennes nødvendig og riktig for deg. Man´s got to do what man´s got to do…….
  Våt sommer-regn-klem fra Finnmark.

  Likt av 1 person

 3. Jeg foretrekker ærlighet, men synes det er vanskelig å praktisere dette i mange sosiale situasjoner. Ærlighet på godt og vondt er viktig, kanskje ikke alltid riktig, men jeg vil helst at folk sier det som det er/som de oppfatter noe. Så får man heller diskutere er i fra. Noen ganger er ærlighet trøblete, for jeg kan ikke alltid vite hvilke intensjoner som ligger bak et øyeblikks ærlighet.

  Synes du har skrevet godt om et viktig tema fra ditt unike og spennende perspektiv. Jeg liker litt filosofiske temaer jeg 😀

  Likt av 1 person

  1. Takk. Ja, filosofi liker jeg også. Livets filosofi. (Og i dag har jeg hatt på t-skjorta.) Ærlighet kan gjøre vondt, særlig når noen bare slenger ting ut seg og ikke egentlig mener det de er ærlige om heller. Da er det bedre med hunder og andre dyr.

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s