sosialt · spesialinteresser · tilleggsvansker

Vindens skygge, Kafka på stranda og jeg i en sykehusseng

Der lå jeg. Den lille jenta i en kropp eldre enn noen vil vedkjenne seg. Jeg vil ikke vedkjenne meg at jeg har brukt store deler av livet på å ødelegge kroppen min. Jeg trenger ikke en overlegen overlege til å fortelle meg det. Det jeg trenger, er myke hender og å utveksle interesser. Det kan være seg priser i en reklameavis eller boka en av vaktene mine fordyper seg mer eller mindre i.

Jeg har lest litt mens jeg har vært syk. Jeg har jo vært syk så lenge. Jenter med Asperger kan fremstå som nokså «normale», men problemene vil ofte manifesteres gjennom psykiske vansker som depresjoner, angst, spiseforstyrrelser, tvangsadferd og oppmerksomhetssvikt. Alt dette kjenner jeg igjen og har gjort at jeg ikke ble diagnostisert med Asperger før i 2014, gjemt bak en fasade av tillært pliktoppfyllende skoleflinkhet før anoreksi og selvskading.

Med skriving som interesse blir det til at man ramler over andres litteratur av og til. Litt for å være i en annen verden, litt for å få inspirasjon og noe å snakke om. To av bøkene jeg elsket men aldri fullførte, er Vindens Skygge og Kafka på stranda. De er velformulerte, har hver sin unike måte å skildre på og er godt oversatt. Grunnen til at jeg ikke leste de ferdig, er at de er små mursteiner som krever et godt stykke konsentrasjon. Det hadde jeg ikke da jeg lå med dem i henholdsvis 2008 og 2006. Men:

Kanskje neste sommer, ligger jeg på ei strand i stedet for en seng og leser. Kanskje er det i himmelen. Men jeg skal ha for forsøket: Jeg prøvde med hånda på hjertet å lese/å leve.

4 kommentarer om “Vindens skygge, Kafka på stranda og jeg i en sykehusseng

 1. Jeg synes at du skal lese de bøkene NÅ! Vi skal ikke vente hele tiden! Jeg tror du «har vært på vent» alt for lenge…Eller at du finner mindre «tunge bøker», med bare noen sider som en start…. jeg går sjelden inn i store bøker…. har lært av ei litt halvsær venninne, som er 77 år, at først så leser du starten av boka,hvis det fenger lite, leser du litt midt inni, og tilslutt så ser du på de siste sidene, hvis ingenting fenger, så finn ei ny bok… Og Gunvor er en ekte lesehest! Lykke til ❤

  Likt av 1 person

  1. Jeg orker ikke nå. Jeg leser kortere bøker om ting som opptar meg og ser tv-serie. Men jeg leser ofte litt som henne: sjekker starten og slutten. Det er en begynnelse.

   Liker

 2. Jeg leser nesten hver eneste kveld. Går noen ganger så opp i en bok at jeg leser halve natten. Snakket med en venninne av meg forrige uke, og vi kom inn på bøkene til Rick Riordan. Han har skrevet flere serier for ungdom. Blandt annet om et søskenpar – og de egyptiske guder. Selv om bøkene er for ungdom, slukte jeg dem samtidig med min datter. Vi sloss nesten om å lese dem først. Veldig morsomme. Nå har han laget en serie om de norrøne gudene, og jeg gleder meg til å ta fatt på dem også. Det er også laget en serie om Percy Jackson. En gutt med adhd som har en gud til far. Har lest alle av dem også. Må ha litt annet enn det » dype » og krim som jeg også er veldig glad i. Mange som ikke forstår at jeg slapper av med de blodigste krimbøker. Men det gjør jeg. Håper at din lesing gir deg masse. Med ønske om en så god kveld som du kan.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s