asperger syndrom · Tekstutfordring · tilleggsvansker

Helse (og omsorg)

Hva er helse? Alle har en helse. Noen har en god helse. Noen har en dårlig helse. Noen har en medisinsk lidelse. Et skår i helsen, som når man tråkker på et glasskår på stranda i sommermånedene og må til legevakten å sy. Noen ganger er skåret større, som en svulst. Den svulsten bor i bryster, på levere, i hoder og på prostata.

Noe av det jeg setter størst pris på i velferdssamfunnet vårt, er helsevesenet. Det at alle får hjelp, uavhengig av forsikring og privatøkonomi. Jeg har vært med på å spise av helsebudsjettene. Med mine diagnoser har jeg hatt et stort behov. De syr meg sammen når jeg revner og holder liv i meg når jeg vil dø. De gir meg mat når jeg ikke klarer å spise på eget initiativ. Det er ikke konstruktiv livsstil, men jeg smaker også på konsekvensene:

Jeg har en kropp som er medtatt. Den får kortet ned levealderen sin. Jeg har hull i tennene. Jeg har arr og skader som aldri vil gro helt. Jeg har opplevelser med tvang og maktbruk som gjør at jeg har mistet tilliten til det gode i veldig mange mennesker. Det lar seg heller ikke operere eller reparere, ikke engan i narkose. Det hjelper så lite med et plaster på såret nå, etter at jeg har vært på rundreise son tvangsinnlagt i helsevesenet.

Men dette vesenet har tross alt reddet livet mitt. Jeg sier takk for helsen jeg har igjen, og bruker erfaringene mine som psykiatrisk pasient til å guide andre gjennom et noe mer verdig liv der de opplever livsverdi og møter respekt, forståelse og omsorg.

Sykepleiere eller andre hvitkledde helsearbeidere passerer meg mens jeg fanger refleksjonene i et motorsykkelspeil. Canon EF100mm f/2.8L Macro.

Helse er denne ukas tema i bloggutfordringen jeg har gående med Livets rose. Nytt tema neste uke – følger du med? Gi meg handa di venn.

Reklame

En kommentar om “Helse (og omsorg)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s