asperger syndrom · Funksjonsnivå · tilleggsvansker

Adferd som byr på utfordringer

Med diagnose, får man forklaring på kanskje fortrengte behov. Det som før ikke var synlig for andre enn den som slet, blir satt i bildet forståelse med ramme rundt.

Noe av denne adferden, har skapt problemer enten for personen med Asperger selv, pårørende, helsepersonell eller vilt fremmede, mens annet bare har blitt oversett. Tilbakeholdenhet og igjentielse for eksempel, blir bare fanget opp som sjenanse hos den «veloppdragne», pliktoppfyllende Asperger.

Jeg vil komme med eksempler på adferd som byr på utfordringer og som kan virke uforståelige og destruktive og kanskje helt meningsløse for akkurat deg, i møte med meg eller andre med en autismespekterforstyrrelse.

  • Stereotype aktiviteter: Rugging, dunking av hodet, vifting med hendene, klyping, tvinning av fingre, plukking på ting, uvanlige kroppsstillinger osv. En uvanlig kroppsstilling jeg har, er å tvinne bena mine to ganger rundt hverandre så de blir en knute. Jeg ser ganske liten og spesiell ut da, men kjenner en kroppskontroll jeg ikke kan oppnå på en annen måte.
  • Materielle ødeleggelser: Velte ting, rive ned bilder eller annet fra veggene, rive i filler bøker og blader, knuse gjenstander, slå og sparke i stykker ting osv.
  • Skading av andre: Som å slå, bite, sparke, klype, klore, lugge og trusler om å gjøre disse tingene. Jeg kan opptre truende selv om jeg inni meg mest vil ødelegge meg selv. Det kommer i neste punkt.
  • Selvskading: Som å slå, klore, dunke bite, kutte, klype, brenne seg selv osv.
  • Sosialt fornedrende adferd: Som å legge seg ned i gata, kaste seg på gulvet, kle av seg på offentlig sted, gjøre sitt fornødne på upassende sted og annet. Med annet, tenker jeg også på sosiale medier, hvordan man framstiller seg selv slik at det blir selvkrenkende.

holdme

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s