asperger syndrom · tilleggsvansker

De usynlige individene?

Høytfungerende autisme eller Asperger syndrom, samme hva du kaller det, er tilstanden litt skjult i mengden. Det er ikke alltid du får øye på oss. Vi kan stå sjenerte i et hjørne av skolegården og sitte musestille i timen. Vi kan snakke lavt, svare adekvat på tiltale og virke høflige. Har du møtt en slik elev, traff du kanskje meg på nittitallet. Læreren min visste ingenting. Nå vet hun (nesten) alt.

Det handler om at vi ikke er som de såkalt tunge autistene som ofte slår hodet i gulvet, slår med armene og ikke har et ordforråd å gjøre seg forstått med. Vi har ferdighetene til å kommunisere. Men likevel kommer vi til kort. Vi klarer ikke å si hvordan vi har det. Jeg lurer på hva det kommer av. Jovisst kan jeg som voksen skrive, men som barn var det bare fortellinger læreren min leste. Og de var også ganske snille og glade! Hvordan kunne hun se meg, som noe mer enn skoleflink elev?

Jeg tror, at hadde noen satt seg ned med meg, hadde de gradvis forstått at smilet mitt og den sjenerte og stille fremtoningen kun var en fremtoning. Da jeg ble syk av å ha levd med noe jeg ikke visste hva var, kom både selvskading, anoreksi og uønsket adferd som hodedunking, slag og spark. Mest rettet mot meg selv, men likevel så alvorlig at jeg havnet på sykehus. Mange med Asperger får med litt tilrettelegging til å gå veien gjennom skolesystemet og kanskje til og med arbeidslivet og familielivet uten å bli syke av å tilpasse seg. Jeg tror nettopp tilrettelegging er stikkordet. Men for å tilrettelegge, må dere se (mer av) oss.

Skulle jeg skrevet til den yngre meg, ville jeg sagt: Skrik, Helene, skrik så de hører deg, finner deg i mengden og veileder deg gjennom strømmen. Reis deg som en løvetann, og la deg lyse gult som signallys.

img_1146

Reklamer

2 kommentarer om “De usynlige individene?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s