asperger syndrom · sosialt · spesialinteresser

Et hint av Asperger

Du aner ikke hva det koster meg å småsnakke og ha det hyggelig sammen med deg. Du vet ikke at det ligger masse planlegging bak. Du vet ikke at det er nøye innsamlede data jeg sprer rundt meg av. Du vet at jeg tar meg sammen for å være tilstede i samtalen, og at dataene er lagret i hodet mitt for at jeg skal fungere og kommunisere så naturlig som mulig. Heldigvis, er jeg lykkelig vitende om det jeg er god på og kan bruke det i dialog til livsglede for oss alle!

Du merker ikke at jeg har lest meg opp på tilbudspriser og næringsinnhold. Du tenker ikke at det er noe spesielt med det jeg sier, for jeg fletter det naturlig inn i setningene dine. Snakker du om strikking, byr jeg på 30 prosent på garn på Europris – i forrige uke, og Obs på Gjestal garn denne uken. Gjestal har myk babyull, slitesterkt sokkegarn og tykk, ren ull til toving. Jeg vet alt dette, men du får ikke med deg at jeg vet ned til minste detalj.

Du forstår ikke at jeg ikke bryr meg om å vise deg nettsider om valper fordi du venter et kull, siden jeg viser side opp og side ned. Jeg blir plutselig besatt av oppdraget «X trenger ting til kanskje fire-fem valper». Alle små hint av private opplysninger, klemmer jeg til brystet og prøver å vise at jeg bryr meg om de personlige egenskapene til de som jobber med meg. Det er jo sånn man kan drive en samtale. Men at jeg taster inn på google og leter opp, er et desperat rop om hjelp. Hjelp, jeg vet ikke hva annet enn Internett jeg kan si.

Du skjønner ikke, at jeg egentlig bare er et oppstøt av det jeg har stirret på på Macen og iPaden min og at jeg ikke fungerer gjensidig i samtalen vår. Jeg snakker så mye for å unngå at du spør meg om noe personlig. Og gjør du det likevel, blir du avfeid. Jeg lirer av meg mer om fire Grandiosa for hundrelappen, jeg som aldri spiser vanlig mat. Du tenker kanskje jeg er sulten. Men det er bare Asperger som snakker sekshundre kalorier per porsjon. Jeg vet alt dette, fordi jeg har en diagnose som hjelper meg med identisk hukommelse. Jeg hører meg selv snakke, men det er ikke bare meg. Det er kort og godt; et hint av Asperger syndrom.

S(t)opp opp, mens jeg snakker non-sence og får det til å virke naturlig.
Reklame

4 kommentarer om “Et hint av Asperger

  1. Jeg forstår mer og mer, og når jeg har lest ferdig bøkene dine, da kan jeg fortsatt bare litt om deg og alt det du sliter med😰 Jeg kan gjenkjenne meg i en del, som mobbing, utestengelse og følelsen av utilstrekkelighet😥 Men jeg er heldig, har klart meg igjennom et langt liv, takket være at jeg har hatt en del fine folk rundt meg!
    Du skal vite at jeg tenker på deg😘

    Likt av 1 person

  2. For noen år siden visste jeg nesten ingenting om Aspergers syndrom. Nå vet jeg MYE, takket være ei modig jente som byr på seg sjøl og også forteller om det som er vanskelig å blottstille……

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s