asperger syndrom · sosialt · tilleggsvansker

Bare et problem – for meg selv

Da jeg var liten, var jeg ikke noe problem. Jeg surfet meg lett gjennom skolen. Jeg var stille, høflig og intelligent. Jeg kom fra et godt hjem og hadde foreldre som stilte opp. Jeg kunne sole meg i glansen før glansdagene tok slutt. For det gjorde de siden jeg har en gjennomgripende utviklingsforstyrrelse kalt Asperger syndrom. Mange med Asperger kan leve lykkelig, men vi sliter ofte med noe som blir et problem for oss selv, selv om andre ikke oppdager det. 

For eksempel, var vennskap vanskelig for meg. Jeg trengte å høre til, som de andre, men fant aldri helt plassen min. Det førte til at det ble vanskelig å gjøre de tingene de andre gjorde på skolen, som å spise. Jeg tror det var det at jeg skammet meg om jeg ikke hadde noe lukurativt å vise til. 

Det førte også til at jeg ble totalt misforstått og stemplet da jeg kom med like sko som de andre i klassen. Da hadde jeg hermet, som var min mestringsstrategi for å bli godtatt av de andre – nemlig å bli som de andre. I stedet for å oppnå tilhørighet ble de veldig sinte på meg og jeg kunne ikke helt forstå hvorfor. Jeg hadde vandret i deres fotspor som om jeg var en fan. Kunne de ikke sette pris på meg?

Jeg var dyr i drift der jeg kopierte de kule elevene. Men jeg kom fra et godt hjem og vi hadde råd til moteklær og jeg var veldig flink til å spare. Problemene kom for fullt, først da jeg var voksen. Da skjønte jeg at jeg ikke kunne forandre meg bittelitt for å bli likt. Jeg måtte være en annen. 

Jeg fikk psykiske lidelser og klappet (stille) sammen. Det var så vanskelig å ikke mestre. Jeg som alltid hadde vært skoleflink, klarte ikke lenger å ta plass i studielokalene. Jeg klarte ikke gå på kjøkkenet jeg delte med andre studenter. Alt jeg klarte, var å være våken om natta og planlegge å dø. Sånn ble jeg et problem for meg selv, med skalpellen i hånda og angsten i magen. 

Kjenner du en som sliter, uten at det synes utenpå der vi vandrer i lag på lag med klær? Da kjenner vi kanskje hverandre, på overflaten. 

maikblogg
Liten, stille, tankefull jente. Modell: Connie Lowe.
Reklamer

3 kommentarer om “Bare et problem – for meg selv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s