asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt

10 ting å forstå mens du snakker til en person med Asperger syndrom

Dette er en liste basert på noe jeg har lest av andres erfaring, egne tanker, mine erfaringer, refleksjoner og en speiling av meg selv i møte med andre.

 1. Jeg er en soldat i krigssonen, i forsvarsposisjon og i fareberedskap. Å lære meg hvordan jeg skal være sammen med andre mennesker mens jeg sliter med å overleve, blir som å få en soldat i krig til å strikke. Får du den ut av stridssonen, kan den sette seg ned å lære å strikke i et klasserom. Å lære nye ferdigheter, må skje når man er i en komfortsone. Når man ikke er det, går man i stedet til angrep. Og disse angrepene forstår ingen seg på. Jeg er jo ikke psykotisk!
 2. Det er grunn til at hygiene kan bli vanskelig, at vi ikke vil dusje eller ikke vil pusse tennene hver dag. Grunnen kan være enkel og den kan være komplisert. For meg henger tennene sammen med anoreksien og jeg vil ikke dytte en tannbørste inn i munnen. Samtidig lager børsten en lyd, som jeg med Asperger er sensitiv for. Smaken av munnskyllevann eller tannkrem er også for utpreget for tunga mi. Jeg vil rekke tunge til deg når du sier jeg pusse tennene.
 3. Ikke undervurder vanskene våre. For oss er de helt reelle. Ikke si vi er mer fungerende enn andre med Asperger og derfor bare skal ta oss sammen. Har vi Asperger, har vi Asperger. Hvordan vi lever med det, er en privatsak du kan få vite mer om hvis du gir oss tid i stedet for å angripe oss.
 4. Prøv å unngå bruk av sterke parfymer, ikke spis den sterkeste maten rett før du skal sitte tett på meg og forbered meg gjerne hvis du har med deg en lukt inn i rommet. Det går an å si, i kveld har jeg spist på indisk restaurant når du kommer på nattevakt. Da forstår jeg.
 5. Vær forutsigbar og ikke gjør brå bevegelser når dere snakker sammen. Ikke hev stemmen uten at det er helt nødvendig. Du skremmer oss, jeg skvetter og du ler fordi jeg var så lettskremt. Det gjør meg ikke trygg, på verken deg eller meg selv. Jeg ser bare at jeg ikke fungerte.
 6. Vi er smarte og takler ironi og sarkasme, men vi vet ikke alltid når det faktisk tas i bruk eller om det er meningen at vi skal tolke det du sier for det det er (bokstavlig tolkning). Du må gjerne si at det er ironi når du har sagt noe ironisk. Da kan vi være med på å dele det morsomme i situasjonen. Haha!
 7. Kall også en spade for en spade, det å pakke inn sannheten fungerer dårlig på mange av oss. Jeg trenger å vite hvor jeg har deg! Vet jeg at du lyver eller pynter på virkeligheten, vet jeg ikke om jeg kan stole på det du har å si. Regel nummer sju: Vær ærlig.
 8. Vær presis og si ifra hvis du vet du kommer til en annen tid enn avtalt. Jeg kan blir veldig stresset og utrygg når du ikke kommer til avtalen vår.
 9. Respekter min sone. Med det mener jeg at du ikke skal spørre og grave for mye mens jeg sitter med interessene mine. Vil jeg dele bildene mine med deg, gjør jeg det. Spør du meg inngående om hvordan de ble, føler jeg meg iakttatt og det er en ganske overveldende følelse.
 10. Vær forsiktig med å si at jeg skal ta meg sammen, vokse opp og ta ansvar. Da er vi tilbake i forsvarsposisjon. Da gjør jeg oppgjør eller alt jeg kan for å være usynlig. Bildet under viser den usynlige kvinnen. Jeg blir så borte da, og får uvirkelighetsfølelse. Den er vanskelig å ha for en som trenger at en spade er en spade. Jeg blir redd, i samspillet med deg som kunne vært en god relasjon, om vi klarte å forstå hverandre.

Reklamer

9 kommentarer om “10 ting å forstå mens du snakker til en person med Asperger syndrom

 1. Helene, dette er en ekte «lærebok» for oss som sliter med å forstå…..
  Jeg vet at jeg noen ganger «tråkker over streken», men jeg vet ikke alltid hva som ble galt.
  Jeg respekterer at du trekker deg tilbake fra kontakt, og jeg blir VELDIG glad når du plutselig sier «hei»!
  Du er en av de mest «oppegående» jenter jeg vet om….
  Og jeg sier bare : Takk for at du deler tankene dine, vi har alle noe å lære ❤ ❤ ❤

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s